Uniunea Europeană aprobă începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

Getting your Trinity Audio player ready...

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au aprobat, joi seara, începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Confirmarea acestei decizii a venit din partea președintelui Consiliului European, Charles Michel, marcând un pas semnificativ în procesul de extindere a UE. Totuși, detaliile exacte privind începerea negocierilor și condițiile suplimentare pentru cele două state rămân încă neclare.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a exprimat recunoștința sa față de România pentru sprijinul acordat în acest proces. Sandu a descris decizia UE ca fiind o nouă pagină în istoria țării și a reafirmat angajamentul Moldovei de a îndeplini toate cerințele necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană.

La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat decizia, numind-o o victorie pentru Ucraina și întreaga Europă. El a mulțumit tuturor celor implicați în proces și a subliniat importanța continuării luptei pentru libertate.

Decizia de aderare vine într-un context politic tensionat, cu anumite obiecții din partea premierului ungar Viktor Orbán. Această decizie reprezintă un moment crucial pentru Ucraina și Republica Moldova, în contextul eforturilor lor de integrare europeană și de consolidare a valorilor democratice și a statului de drept.