USR îl acuză pe Marcel Ciolacu de manipularea bursei în cazul Roșia Montană

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele USR, Cătălin Drulă, lansează acuzații grave la adresa premierului Marcel Ciolacu, afirmând că acesta a manipulat piața bursieră prin declarațiile sale referitoare la procesul dintre statul român și compania Gabriel Resources, privind proiectul Roșia Montană. În contextul acestor acuzații, USR anunță că va sesiza DNA și autoritățile canadiene pentru a investiga situația.

Ciolacu, pe de altă parte, respinge acuzațiile, subliniind că declarațiile sale au avut ca unic scop informarea corectă a publicului cu privire la adevărul procesului. Premierul consideră că acuzațiile sunt nefondate și că ele vin din partea unor persoane cu „probleme în altă parte”, făcând aluzie la datoriile lăsate de guvernările anterioare.

Într-o declarație oficială, Cătălin Drulă susține că declarațiile premierului Ciolacu și ale miniștrilor săi au avut ca efect îmbogățirea nejustificată a unor persoane pe piața bursieră, valoarea acțiunilor Gabriel Resources crescând considerabil pe parcursul lunii februarie, în urma anunțurilor privind pierderea procesului și plata unor despăgubiri estimate la 6 miliarde de dolari.

USR evidențiază faptul că, pe baza acestor declarații, capitalizarea bursieră a companiei canadiene a atins suma de 800 de milioane de dolari canadieni, generând câștiguri de peste 300 de milioane de dolari pentru acționari, în condițiile în care disputa juridică se desfășoară pe teritoriul României.

Drulă sugerează că anumite persoane din PSD au profitat financiar de pe urma acestei situații, și subliniază necesitatea unei investigații ample din partea autorităților române competente, inclusiv DNA, ASF și ANI. Președintele USR îl provoacă pe Marcel Ciolacu să facă lumină în această problemă și propune organizarea unui referendum pe tema utilizării cianurilor în minerit, pentru a da ocazia românilor să se exprime direct în această chestiune.

În plus, Drulă a transmis o sesizare oficială la Ontario Securities Commission din Canada, solicitând investigarea posibilei manipulări a acțiunilor Gabriel Resources pe bursă, evidențiind seriozitatea acuzațiilor și importanța protejării intereselor investitorilor și ale economiei naționale.

Aceasta este sesizarea depusă de USR:

usr-request-for-investigation-1