USR sesizează Comisia de la Veneția pe tema comasării alegerilor

Getting your Trinity Audio player ready...

USR consideră total aberantă această încercare disperată a PNL de a obţine un scor cât mai bun la alegeri, mai arată comunicatul de presă al partidului.

O astfel de comasare a alegerilor ar duce la haos în administraţia locală, la o suprapunere de putere. Practic, timp de cinci luni am avea câte doi primari în localităţile din România: unul ales şi unul încă în funcţie, până la expirarea actualului mandat pe 27 octombrie.

Comasarea în această formulă ar duce şi la o restrângere de drepturi ale alegătorilor. Dincolo de desfăşurarea unei campanii electorale cu teme diametral opuse, locale şi europene, două tipuri de circumscripţii se vor contopi într-una singură. Adică cei care aveau posibilitatea să voteze oriunde în ţară pe liste speciale vor fi obligaţi să voteze doar în localitatea de domiciliu.

„E o chestiune de bun-simţ şi responsabilitate de a nu schimba regulile în timpul jocului. Noi suntem la cinci luni de alegeri, cum să pui alegerile pentru primari care sunt în toamnă, că atunci se termină mandatele, la un loc cu europarlamentarele?! E o aberaţie! Este o mare pată pe haina de general a lui Nicolae Ciucă faptul că se pretează la aşa ceva şi un gest care arată că nu îi place democraţia! Şi dacă generalul pensionar special mai are nevoie de o clarificare de la Comisia de la Veneţia, noi am făcut şi acest demers”, a afirmat liderul USR Cătălin Drulă.

La rândul său, preşedintele grupului ALDE de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) Iulian Bulai a precizat ccă PNL-PSD joacă alba-neagră cu democraţia în România atunci când vin cu idee comasării alegerilor.

„În fiecare săptămână, altă idee de comasare a alegerilor: PNL-PSD joacă alba-neagra cu democraţia din România, cu unicul scop de a-şi aranja apele electoral, pe deasupra cetăţenilor. Şi există riscul să continue acest dispreţ la adresa statului de drept şi a oamenilor până în ziua alegerilor. I-am solicitat – din nou – preşedintelui APCE să sesizeze Comisia de la Veneţia ca să oprim acest circ penibil pe votul românilor, dacă respectul pentru Constituţie e, altfel, opţional pentru această majoritate contra naturii”, a explicat deputatul USR Iulian Bulai, conform sursei citate.

Solicitarea USR a fost făcută în baza discuţiei tot mai aprinse pe acest subiect în spaţiul public.

USR consideră important în acest context punctul de vedere al unui organism independent.