Getting your Trinity Audio player ready...
|
Republicanii din Camera Reprezentanților, atacă judecătorii federali din SUA
Republicanii din Camera Reprezentanților pregătesc o inițiativă fără precedent: punerea sub acuzare a unor judecători federali care au blocat măsuri cheie ale Administrației Trump. Deși șansele ca aceste acțiuni să ducă efectiv la înlăturarea judecătorilor sunt reduse, mișcarea subliniază tensiunile crescânde dintre conservatori și sistemul judiciar federal. Pe fondul criticilor președintelui Trump la adresa obstacolelor legale care îi împiedică agenda de „reformare a executivului”, congresmenii republicani Eli Crane (Arizona) și Andrew Clyde (Georgia) au anunțat că lucrează la articole de punere sub acuzare împotriva judecătorilor Paul Engelmayer și John McConnell Jr.
Judecătorii vizați și motivația punerii sub acuzare
Paul Engelmayer, magistrat la Tribunalul Districtual de Sud din New York, a blocat recent accesul echipei Departamentului pentru Eficiența Guvernamentală (DOGE) la un sistem de plăți al Departamentului Trezoreriei, decizie ce a stârnit furia republicanilor. Congresmanul Crane îl acuză pe Engelmayer că este un „judecător activist” care împiedică Administrația Trump să-și exercite prerogativele constituționale. John McConnell Jr., judecător la Tribunalul Districtual din Rhode Island, a emis o hotărâre care a blocat înghețarea unor fonduri federale de către Administrația Trump. Congresmanul Andrew Clyde l-a calificat drept „un activist partizan” care folosește sistemul judiciar pentru a opri politicile conservatoare.
Deși republicanii controlează Camera Reprezentanților cu o majoritate fragilă (218 la 215 locuri), aprobarea articolelor de punere sub acuzare în Senat necesită un vot de două treimi, ceea ce face aproape imposibilă înlăturarea judecătorilor vizați. În ciuda acestor obstacole, lideri republicani precum Marjorie Taylor Greene susțin inițiativa, argumentând că „judecătorii nu pot lua puterea secretarilor din Cabinet”. De partea cealaltă, Tribunalul Districtual din Rhode Island și cel din New York au refuzat să comenteze apelurile la punerea sub acuzare.
Trump și aliații săi, tot mai vocali împotriva sistemului judiciar
Atacurile la adresa judecătorilor federali vin într-un context în care președintele Trump și susținătorii săi acuză instanțele de partizanat politic. Într-o conferință de presă alături de Elon Musk, Trump a denunțat blocajele impuse de judecători asupra inițiativelor sale, afirmând că „pare greu de crezut că un judecător ar putea spune ‘nu vrem să combteți corupția’”. Musk, la rândul său, a cerut demiterea urgentă a lui Engelmayer, numindu-l „un judecător corupt care protejează corupția”. De asemenea, vicepreședintele J.D. Vance și congresmanul Chip Roy au sugerat că Trump ar trebui să ignore ordinele instanțelor, evocând precedentul istoric al președintelui Andrew Jackson.
Semnale de alarmă privind o criză constituțională
Democrații și experți în drept constituțional avertizează că aceste atacuri asupra sistemului judiciar pot genera o criză constituțională fără precedent. Profesorul David Schultz de la Hamline University subliniază că „întregul principiu al separării puterilor presupune respectarea deciziilor judiciare”. În trecut, punerea sub acuzare a unui judecător federal a fost un eveniment rar. Ultima dată când Congresul a reușit să înlăture un magistrat a fost în 2010, când G. Thomas Porteous a fost demis pentru corupție. Încercările actuale ale republicanilor nu se bazează însă pe acuzații de corupție, ci pe dispute privind hotărârile instanțelor, ceea ce ridică întrebări despre independența justiției în fața presiunilor politice din noua administrație a lui Trump.
Ce urmează?
În pofida șanselor reduse de succes, republicanii par deciși să continue ofensiva împotriva judecătorilor federali, încurajați de sprijinul direct al lui Trump. Acest conflict nu doar că intensifică lupta dintre ramurile guvernamentale, dar ridică și întrebări esențiale despre viitorul separației puterilor în stat. Dacă aceste inițiative nu vor rămâne doar un exercițiu de retorică politică și vor avea efecte concrete asupra sistemului judiciar, independența justiției Americane în fața politicului va avea un sfîrșit tragic.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.