VIDEO | Explozii puternice în Beirut / Un nou bilanț provizoriu: 27 de morți și 2.500 de răniți

Două puternice explozii succesive au zguduit marți Beirutul, în urma cărora, potrivit unor bilanțuri provizorii, cel puțin 27 de persoane au murit și circa 2.500 sunt rănite, scrie AFP. Imaginile difuzate pe rețelele sociale arată o primă explozie urmată de o a doua, care a provocat un imens nor de fum.

–––––
 
21:50 Un noul bilanț al ministerului Sănătății: 27 de morți și 2.500 de răniți
 
„Este o catastrofă în toate sensurile termenului”, a afirmat Hamad Hassan, în fața ziariștilor, în timp ce vizita un spital din capitală.

21:42 Televiziunile locale, care citează surse din serviciile sanitare, afirmă că între 400 și 500 de persoane au fost rănite iar spitalele din capitală sunt copleșite de oamenii care vin să ceară ajutor, potrivit Al Jazeera.
 
21:20 Ministrul de Interne a declarat că în depozit era stocat azotat de amoniu, scrie presa locală, preluată de Al Jazeera.
 
21:02 Materialele explozive în discuție au fost confiscate în urmă cu mai mulți ani și erau stocate într-un depozit din port, potrivit directorului general al Siguranței interne Abbas Ibrahim.
 
20:45 Un vapor a fost cuprins de flăcări în fața portului (AFP)
 
20:43 Șeful securității interne, Abbas Ibrahim, a afirmat că exploziile au avut loc într-o zonă a portului unde erau depozitate materiale puternic explozive

20:38 „Israelul nu are nicio legătură cu incidentul,” a declarat un oficial israelian, sub protecția anonimatului, potrivit Reuters. Ministrul israelian de externe Gabi Ashkenazi a afirmat pentru televiziunea Israeli N12 că cel mai probabil explozia a fost rezultatul unui accident provocat de un incendiu.
 
UPDATE 20:36 Șeful Crucii Roșii libaneze, Georges Kettaneh, vorbește despre „sute de răniți” într-o declarație pentru televiziunea belgiană LBC.
 
UPDATE 20:35 Președintele libanez, Michel Aoun, a convocat marți o „ședință urgentă” a Consiliului Suprem de Apărare. La rândul său, premierul Hassan Diab a declarat miercuri o zi de doliu național „pentru victimele exploziei din portul Beirut”, potrivit AFP.

UPDATE 20.25 Sute de persoane au fost rănite într-o explozie uriașă care a izbucnit în capitala Libanului, a declarat pentru Al Jazeera, Beirut, Hamad Hassan, ministrul sănătății din țară

UPDATE 20:17 Cel puțin 10 cadavre au fost transportate la spitale, au declarat surse medicale și din serviciile de securitate, citate de Reuters.

Puternicele explozii, care au avut loc în zona portului și a căror origine nu este cunoscută deocamdată, au fost auzite în mai multe sectoare ale orașului.

Geamurile a numeroase clădiri au fost sparte și nori de fum se ridicau deasupra orașului.

Sectorul portului a fost închis de forțele de securitate, care nu permit accesul decât apărării civile, ambulanțelor și pompierilor.

Presa locală a difuzat imagini cu persoane prinse sub dărâmături, unele acoperite de sânge.

În fața centrului medical Clémenceau, zeci de răniți, printre care și copii, așteptau să fie primiți de doctori.

Aproape toate vitrinele magazinelor din cartierele Hamra, Badaro și Hazmieh au fost sparte, la fel ca și geamurile mașinilor.

Pe străzi se puteau vedea mașini abandonate, cu airbag-urile deschise.

Libanul se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, marcată de o depreciere monetară inedită, o hiperinflație, concedieri masive și restricții bancare drastice, care alimentează de mai multe luni furia socială.