VIDEO | Filmul asasinării şefului programului nuclear iranian

Ipoteza asasinării lui Mohsen Fakhrizadeh, şeful programului nuclear iranian cu ajutorul unei arme fabricate în Israel controlate de la distanţă rămâne una extrem de plauzibilă, chiar dacă nu a fost confirmată la nivel oficial, în condiţiile în care o companie israeliană a prezentat încă din luna iulie 2020 modelul unei mitraliere telecomandate care poate urmări şi fixa ţintele în mod automat şi care poate fi controlată wireless prin intermediul unei tablete – o scenă desprinsă parcă direct din blockbusterul de la Hollywood, „Şacalul”, se arată într-o analiză a publicaţiei The Drive. 

Ali Shamkhani, general în Gărzile Revoluţionare Iraniene şi secretar al Consiliului Suprem de Securitate Naţională a Iranului, e primul oficial care a declarat că asasinatul a fost realizat cu ajutorul unei arme telecomandate.

„Inamicul a folosit o metodă, un stil şi o cale cu totul noi, executate într-o manieră profesionistă pentru atingerea scopului”, a declarat Shamkhani la înmormântarea fostului şef al programului nuclear iranian.

Atacul a avut loc vineri în localitatea Absard, situată la periferia Teheranului, conform agenţiei Fars. Martorii au auzit focuri de armă şi explozii, care ar fi vizat vehiculul în care se afla Mohsen Fakhrizadeh.

„În după-amiaza zilei de vineri, elemente teroriste armate au atacat o mașină care îl transporta pe Mohsen Fakhrizadeh, șeful Departamentului de Cercetare și Inovare al Ministerului Apărării. În timpul luptei dintre echipa sa de securitate și teroriști, Mohsen Fakhrizadeh a fost rănit grav și dus la spital. Din nefericire, echipa medicală nu a reușit să îl salveze și, în urmă cu câteva momente, omul de știință a devenit martir”, s-a precizat într-un comunicat dat de Ministerul Apărării de la Teheran, după asasinat.