VIDEO | Muzeul Naţional din Qatar, inaugurare cu mare fast: Construcţia a costat aproape 500 de milioane de dolari

Muzeul Naţional din Qatar, conceput de celebrul arhitect francez Jean Nouvel şi ale cărui costuri sunt estimate la 434 de milioane de dolari, a fost inaugurat cu fast, miercuri seară, la Doha, iar, de joi, este deschis publicului larg, potrivit lacroix.fr.

Cel mai recent dintr-o serie de mari muzee din Golful Persic, acesta trebuia să fie finalizat în 2016, cu un an înainte ca vechii aliaţi ai administraţiei de la Doha, printre care Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain, să impună statului o izolare economică şi diplomatică. Mai precis, Qatarului i se impută faptul că nu s-a distanţat suficient de Iran, o putere regională şiită rivală Arabiei Saudite sunnite, şi că sprijină grupuri islamiste radicale, lucruri pe care administraţia de la Doha le neagă.

Pentru Jean Nouvel, cel care a conceput şi monumentalul Muzeu Luvru din Abu Dhabi, inaugurat în 2017, instituţia din Doha poate deveni “o destinaţie turistică” şi “un simbol”.

Laureatul prestigiosului premiu Pritzker – echivalentul distincţiei Nobel în arhitectură – a fost acuzat că lucrează pentru ţări non-democratice. “Lucrez la nivel de secol sau de secole, pentru oameni, nu pentru o persoană aflată la un moment dat la putere”, a spus acesta.

Muzeul cu o suprafaţă de 52.000 de metri pătraţi, care, la intrare, este decorat cu 114 fântâni sculptate pe o distanţă de 900 de metri şi care dispune de galerii cu expoziţii cu o lungime de 1,5 kilometri, se alătură astfel altor edificii celebre din Doha, precum Biblioteca Naţională şi Muzeul de Artă Islamică.