VIDEO | Stare de asediu la Washington după noi manifestaţii lângă Casa Albă

La Washington, a fost decretată duminică stare de asediu după noi manifestaţii în apropiere de Casa Albă, în contextul revoltelor generate de moartea lui George Floyd care s-au extins în mai multe state americane. Starea de asediu presunpune interdicţia de circulaţie între orele 23.00 și ora 06.00.

 
Primarul Muriel Bowser a ordonat desfăşurarea Gărzii Naţionale în oraş în sprijinul forţelor de poliţie. Din cauza protestelor masive, președintele Trump a fost mutat într-un bunker subteran vineri seara, unde a fost ținut, potrivit CNN, aproximativ o oră înainte de a se întoarce la reședința sa.

Un oficial al forțelor de ordine a declarat, pentru Associated Press, sub acoperirea anonimatului, că fata demnitarului, Chiara de Blasio, în vârstă de 25 de ani, a fost arestată sâmbătă noaptea.

07.23: Scene extrem de tensionate au avut loc nu departe de Casa Albă, zona fiind învăluită de focul degajat de incendii, relatează corespondenții Guardian și CNN.
 
Un incediu a izbucnit în subsolul Bisericii Sfântul Ioan, care din 1816 este considerată ”Biserica Președinților” pentru că fiecare președinte american de la James Madison și până acum au folosit acest locaș ca loc de rugăciune și reculegere. Pompierii au ajuns însă rapid la fața locului și au stins incendiul.
 
Într-o intersecţie din centrul oraşului Washington, protestatarii s-au confruntat cu forţele de ordine. Protestatarii au aruncat cu sticle de apă ln poliţişti care au folosit gaze lacrimogene şi spray-uri de piper pentru a dispersa manifestanţii.

Unii dintre aceştia au luat-o la fugă în urma intervenţiei poliţiştilor. În Santa Monica şi San Diego, California, au loc de asemenea confruntări violente între poliţie şi manifestanţi.
 Moartea lui George Floyd a provocat o explozie de furie în Statele Unite şi manifestaţii împotriva violenţei poliţiei în mai multe oraşe din ţară.