VIDEO | Un ghețar din Himalaya s-a prăbușit într-un lac de acumulare provocând o uriașă viitură

Până la 150 de persoane ar fi murit după ce bucăți desprinse dintr-un gheţar din Himalaya s-au prăbuşit duminică dimineața într-un lac de acumulare din nordul Indiei, iar viitura formată a cauzat inundații masive, a avariat o centrală electrică și a dus la evacuarea satelor din aval, informează Reuters.

Imaginile apărute pe rețelele sociale sunt înfricoșătoare:

„Numărul concret al victimelor nu a fost deocamdată confirmat, dar ne temem că între 100 şi 150 de persoane au murit”, a declarat un oficial al guvernului din statul indian Uttarakhand, unde s-a produs incidentul.

Un martor ocular a relatat că a văzut înaintând un adevărat „zid” de praf, roci şi apă, odată cu avalanșa care s-a declanșat. „Viitura s-a produs foarte repede, nu am avut timp să alertăm pe nimeni”, a povestit Sanjay Singh Rana, care locuieşte într-o zonă mai înaltă a satului Raini. „Am crezut că şi noi vom fi luaţi de apă”, a adăugat el.

Există temeri că cei care lucrau la o hidrocentrală din apropiere au fost luaţi de viitură, la fel şi localnicii care se aflau în apropierea râului, în căutare de lemne pentru foc sau păscându-și turmele de animale.

„India este alături de Uttarakhand şi întreaga naţiune se roagă pentru siguranţa tuturor oamenilor de acolo”, a declarat premierul Narendra Modi pe Twitter.

Forţele aeriene indiene sunt pregătite să intervină pentru a participa la misiunile de salvare, a anunţat guvernul federal de la New Delhi. Echipaje de intervenţie au fost deja trimise în zonă pe calea aerului, a anunţat ministrul indian de interne, Amit Shah.

Autorităţile indiene au plasat în stare de alertă maximală multe dintre districtele aflate în nordul ţării.

Statul Uttarakhand, situat în Munţii Himalaya, se confruntă cu un risc sporit de inundaţii, viituri şi alunecări de teren. În iunie 2013, ploile torenţiale au provocat inundaţii catastrofale, care au făcut aproape 6.000 de victime. Acel dezastru natural a fost denumit atunci un „tsunami-ul himalayan”, pentru că torentele uriaşe de apă care s-au format în munţi au antrenat la vale cantităţi mari de roci şi de noroi, acoperind locuinţe şi distrugând numeroase clădiri, drumuri şi poduri situate în aval.