×

Viitorul cancelar al Germaniei pune sub semnul întrebării viitorul NATO

Viitorul cancelar al Germaniei pune sub semnul întrebării viitorul NATO

Friedrich Merz, liderul conservatorilor germani și probabil viitor cancelar al Germaniei, a exprimat îndoieli cu privire la viitorul NATO în forma sa actuală, în contextul declarațiilor recente ale administrației președintelui american Donald Trump. Într-un interviu acordat postului public german ARD, Merz a declarat: “Nu m-aș fi gândit niciodată că va trebui să spun așa ceva într-o emisiune TV, dar, după comentariile lui Donald Trump de săptămâna trecută… este clar că acestui guvern nu îi pasă prea mult de soarta Europei.” 

Săptămâna precedentă, administrația Trump a surprins aliații europeni, sugerând că aceștia ar trebui să-și asume mai mult responsabilitatea pentru propria securitate și să reducă dependența de Statele Unite. În același timp, au fost anunțate discuții cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina, fără implicarea directă a Europei. Secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a avertizat că “realitățile strategice dure” vor împiedica SUA să se concentreze în principal pe securitatea Europei. 

Referindu-se la summitul NATO programat pentru luna iunie, Merz și-a exprimat îngrijorarea: “Sunt curios să văd dacă vom mai vorbi atunci despre NATO în forma sa actuală sau dacă va trebui să stabilim mult mai rapid o capacitate de apărare europeană independentă.” 

Într-un interviu anterior pentru postul ZDF, Merz a subliniat necesitatea ca Germania să ia în considerare posibilitatea ca Trump să nu respecte necondiționat angajamentul de apărare reciprocă al NATO. Aceasta ar putea implica o reducere a dependenței Berlinului de umbrela nucleară americană și inițierea de discuții cu puterile nucleare europene, Franța și Marea Britanie, pentru a extinde protecția nucleară. 

Merz a adoptat o poziție mai fermă față de Rusia comparativ cu actualul cancelar în exercițiu, Olaf Scholz, sugerând că sub conducerea sa, Germania ar putea trimite rachete Taurus cu rază medie de acțiune către Kiev, o măsură pe care Scholz a respins-o categoric. 

Aceste declarații reflectă o schimbare semnificativă în politica externă germană, evidențiind preocupările legate de fiabilitatea angajamentelor de securitate ale SUA și necesitatea unei apărări europene autonome.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura