Viktor Orban, lăsat singur de Polonia. Varșovia e gata să voteze pachetul financiar al UE

Vicepremierul Jaroslaw Gowin a anunțat, joi, că Polonia ar fi gata să renunțe la veto în controversa condiționării fondurilor UE de statul de drept. Oficialul polonez a declarat în fața presei că țara sa a realizat că un veto pe viitorul buget al Uniunii Europene ar face rău din punct de vedere financiar atât Poloniei, cât și altor țări ale comunității europene, transmite Reuters.

Polonia și Ungaria au blocat un buget de 1,1 trilioane de euro și un buget special de 750 de miliarde de euro pentru reabilitarea statelor membre după pandemia de coronavirus pentru că nu au fost de acord ca aceste fonduri să fie condiționate de respectarea statului de drept.

Ambele țări fac obiectul unor investigații UE pentru subminarea independenței Justiției, a mass-media și a organizațiilor neguvernamentale, astfel că riscă să piardă fonduri de zeci de miliarde de euro.

„Cu toții ne dăm seama că, în cazul unui veto polonez sau maghiar, ar exista un buget provizoriu care, spre deosebire de unele voci din dezbaterea publică poloneză, nu ar fi bun pentru Polonia și nu ar fi bun pentru toate celelalte 26 de state membre”, a spus vicepremierul polonez.

Vicepremierul polon a cerut la schimb ”o declarație clară” a Consiliului European că regula condiționării fondurilor de statul de drept ”nu va fi folosită pentru a exercita presiuni nejustificate asupra statelor membre individuale în alte domenii decât utilizarea corectă a fondurilor UE”.

Gowin a declarat că înalții oficiali ai Comisiei cu care a vorbit joi au arătat clar că, dacă Polonia și Ungaria își vor păstra veto-ul, UE nu va avea de ales decât să le ocolească printr-un acord privind fondul de recuperare încheiat între celelalte 25 de țări.

„Un posibil veto nu ar declanșa doar bugetul provizoriu, ci și ceva pe care interlocutorii mei l-au numit Planul B, care este o formă de cooperare între celelalte 25 de țări”, a spus Gowin.

„Economia poloneză se descurcă foarte bine și, desigur, anul viitor putem supraviețui fără partea din fonduri care ar fi redusă din bugetul provizoriu, dar de ce să supraviețuim fără fonduri UE dacă există încă loc pentru acord și cred că acest acord va fi să fie atins ”, a mai spus Gowin.