Virgil Popescu: Românii nu vor plăti mai mult pentru energie decât au plătit în decembrie 2020

Parlamentul se grăbește să aprobe plafonarea prețurile la energie și gaze și compensarea facturilor, în ciuda protestelor furnizorilor. După ce, săptămâna trecută, Senatul a discutat și a aprobat proiectul într-o singură zi, schema de sprijin pentru consumatorii casnici și firme a ajuns pe ordinea de zi a deputaților. 

Prețul gazelor pentru CET-uri ar putea fi plafonat, a anunțat ministrul interimar al Energiei. Virgil Popescu a declarat că diferența de tarif ar urma să fie suportată de la bugetul de stat.

Un amendament în acest sens a fost adus proiectului de lege privind compensarea facturilor la energie, care este dezbătut în Parlament.

Virgil Popescu, ministrul interimar al Energiei: „CET-urile au propuneri de plafonare a prețului la gaze, iar diferența între prețul de piață și plafon va fi suportată de buget.

Am spus că românii nu vor plăti mai mult decât în decembrie anul trecut. Plafonarea cu compensare – am dat ca exemplu plafonarea de un leu pe kilowatt cu toate taxele impuse, din care scădem 29,1 bani, iese un preț de 71 bani, cât se plătea anul trecut”.

Furnizorii își vor primi banii de la buget în 30 de zile, a adăugat ministrul, precizând că ulterior vor fi făcute verificări pentru a corecta eventualele greșeli.

Ministrul s-a declarat încrezător că toate prevederile legale legate de compensarea și plafonarea prețurilor la energie vor fi funcționale la 1 noiembrie, urmând ca de acestea să beneficieze atât consumatorii casnici cât și companiile, profesiile liberale, spitalele, unitățile de învățământ sau ONG-urile.

Comisiile de specialitate din Camera Deputaților au dezbătut marți proiectul de lege pentru aprobarea OUG care stabilește scheme de compensare pentru consumul de gaze și energie electrică. Proiectul ar urma să intre în plen marți sau miercuri.