Vladimir Putin: Criza europeană a gazelor poate afecta Rusia, dacă preţurile mari vor alimenta inflaţia

Criza europeană a gazelor poate afecta Rusia, dacă prețurile mari vor alimenta inflaţia, mărind în continuare preţurile unor produse esenţiale sau reducând cererea de carburanţi, a declarat președintele Vladimir Putin, scrie Reuters.

Preţurile spot ale gazelor au crescut în acest an în Europa de cinci ori, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cererea globală a depăşit oferta în timp ce economiile îşi revin din blocajele provocate de pandemia de coronavirus. Unii producători de electricitate încep să folosească cărbune, în ciuda emisiilor mai mari de dioxid de carbon.

”Asta are consecinţe şi pentru noi. Dacă va avea loc o scădere a cererii, companiile noastre producătoare, inclusiv Gazprom, vor fi afectate”, le-a spus președintele rus unor oficiali guvernamentali.

Nu există semne că cererea şi oferta pe piaţa europeană a gazelor se vor echilibra pe termen scurt, a declarat vicepremierul Alexandr Novak la aceeaşi şedinţă.

Vladimir Putin a adăugat că preţurile mai mari la gaze ar putea duce și la creșterea preţurilor îngrăşămintelor, care s-ar adăuga la costurile deja mai mari ale alimentelor. Totodată, Putin a cerut guvernului să vină cu măsuri de protejare a producătorilor agricoli locali, care ar trebui să contribuie la reducerea preţurilor la alimente.

„Nu ne interesează o creştere nesfârşită a preţurilor energiei, inclusiv ale gazelor”, a spus Putin, care a dispus să fie plătite alte 420 de milioane de dolari pentru ajutoare sociale către gospodăriile ruseşti, astfel ca ele să facă față creşterii preţurilor.

Inflaţia din Rusia a ajuns la 7,63%, cel mai înalt nivel din februarie 2016. În aceste condiții, se așteaptă ca banca centrală a Rusiei să majoreze vineri dobânda de politică monetară pentru a şasea oară în acest an, întrucât inflaţia depăşeşte cu mult obiectivul său de 4%.