Volkswagen poate fi dat în judecată pentru manipularea emisiilor în ţările de unde s-au achiziţionat maşinile

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis, săptămâna trecută, că un constructor de automobile ale cărui vehicule manipulate ilicit sunt revândute în alte state membre poate fi chemat în judecată în faţa instanţelor acestor state.

Verdictul de la instanța superioară a UE ridică posibilitatea ca producătorul de automobile să poată face față plângerilor legale ale consumatorilor din întregul bloc de 27 de state membre.

Cazul a ajuns la tribunalul UE după ce o instanță din Austria a soluționat o cerere a asociației de consumatori austrieci VKI, în numele a 574 de proprietari de vehicule manipulate, a încercat să stabilească dacă avea competență în această privință.

Verein fur Konsumenteninformation (VKI), o asociaţie austriacă de protecţie a consumatorilor, a introdus în faţa Landesgericht Klagenfurt (Tribunalul Regional din Klagenfurt, Austria) o acţiune în daune interese împotriva constructorului de automobile german Volkswagen din cauza prejudiciilor care rezultă din încorporarea în vehiculele cumpărate de consumatori austrieci a unui program care manipulează datele referitoare la emisiile de gaze de eşapament.

Aceasta solicită ca Volkswagen să fie obligată să îi plătească suma de 3,61 milioane de euro, pe lângă cheltuielile accesorii, şi să fie declarată responsabilă pentru toate prejudiciile care nu sunt cuantificabile încă şi/sau care se vor produce în viitor.

În opinia VKI, prejudiciul pentru proprietarii acestor vehicule rezidă în faptul că, dacă ar fi avut cunoştinţă de manipularea în cauză, fie s-ar fi abţinut să cumpere un asemenea vehicul, fie ar fi obţinut o reducere a preţului cu cel puţin 30%. Întrucât vehiculele în discuţie au de la început un viciu, valoarea lor de piaţă şi, prin urmare, preţul lor de cumpărare ar fi fost net inferioare preţului care a fost plătit efectiv. Diferenţa ar reprezenta un prejudiciu care dă naştere unui drept la reparare.

Volkswagen, cu sediu la Wolfsburg (Germania), contestă în special competenţa internaţională a instanţelor austriece.

Prin această hotărâre, Curtea răspunde că, atunci când anumite vehicule au fost echipate ilegal într-un stat membru (Germania) de către constructorul lor cu un program care manipulează datele referitoare la emisiile de gaze de eşapament înainte de a fi achiziţionate de la un terţ într-un alt stat membru (Austria), locul materializării prejudiciului se situează în acest ultim stat membru (Austria).

Astfel, prejudiciul pretins de VKI constă într-o diminuare a valorii vehiculelor în cauză, care rezultă din diferenţa dintre preţul pe care dobânditorul l-a plătit pentru un astfel de vehicul şi valoarea reală a acestuia din cauza instalării unui program care manipulează datele referitoare la emisiile de gaze de eşapament.

În consecinţă, deşi aceste vehicule erau afectate de un viciu începând de la instalarea acestui program, trebuie să se considere că prejudiciul invocat nu s-a materializat decât în momentul cumpărării vehiculelor menţionate, prin achiziţionarea lor la un preţ mai mare decât valoarea lor reală.