Vreme neobișnuit de caldă în România: temperaturi ridicate până la sfârșitul lui Ianuarie

Getting your Trinity Audio player ready...

Meteorologii au anunțat că temperaturile în România vor fi mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă, până la sfârșitul lunii ianuarie. Această schimbare climatică neobișnuită va fi urmată de o revenire la valorile termice normale în primele două săptămâni ale lunii februarie.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM), folosind date de la Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF), a realizat estimări meteorologice pentru patru săptămâni, luând în considerare abaterile temperaturii aerului și cantitățile de precipitații față de media perioadei 2004-2023.

Conform acestor estimări, săptămâna 15-22 ianuarie va aduce temperaturi mai ridicate decât cele specifice, cu precipitații excedentare în vest, nord-vest și local în centru. În săptămâna 22-29 ianuarie, valorile termice vor continua să fie mai ridicate decât media, iar cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în aceleași regiuni, dar ușor deficitare în sud-est.

Pentru perioada 29 ianuarie – 5 februarie, se preconizează temperaturi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu valori posibil ușor mai ridicate în sud-vest. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal.

În săptămâna 5-12 februarie, mediile valorilor termice vor fi în concordanță cu cele caracteristice pentru această săptămână, iar cantitățile de precipitații vor fi, de asemenea, apropiate de normale.