Vremea se răcește semnificativ la sfârșitul acestei săptămâni

Getting your Trinity Audio player ready...

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) din România, Elena Mateescu, a anunțat că, începând de vineri, țara va intra într-un proces accentuat de răcire, prevestind un ger sever și ninsori abundente. Acest anunț vine în urma unei perioade de temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit, în special în zonele din vestul, sudul și sud-estul țării.

Pentru miercuri și joi, ANM a prevăzut temperaturi maxime între 1 și 15 grade Celsius, cu valori de până la 14-15 grade în regiunile sudice, inclusiv în Capitală, unde se vor înregistra între 11 și 13 grade Celsius. Însă, de vineri, vremea va intra într-un proces de răcire accentuat, cu temperaturi maxime între -2 și 6 grade Celsius, marcând o scădere semnificativă față de zilele anterioare.

Mai mult, ANM a emis o informare meteorologică valabilă de miercuri, ora 15.00, până vineri la ora 10.00. Se așteaptă precipitații moderate cantitativ în vestul și nord-vestul țării, cu ploi în aceste regiuni, iar în nordul Carpaților Orientali și pe crestele Munților Apuseni se vor semnala precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. În zona montană, se vor acumula cantități de apă de 20-30 l/mp, și izolat peste 40 l/mp, determinând topirea stratului de zăpadă.

În plus, vântul va avea intensificări în regiunile vestice și nord-vestice, cu rafale de 45-55 km/h, și în zonele montane înalte de 60-80 km/h. Vineri, aria precipitațiilor se va extinde în restul țării, iar acestea se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare.