William Totok, muzeograf de o zi, la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 5 august, între 13.00 şi 17.00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) , are loc cea de-a 14-a întâlnire a seriei „Scriitori contemporani la muzeu”. Invitatul care, timp de patru ore va fi muzeograf, William Totok, va sosi în ţară la invitaţia muzeului, pentru a participa la cea de-a doua ediţie a Festivalului „Gellu Naum”.

Programul „Scriitori contemporani la muzeu” îşi propune să atragă un număr cât mai mare de vizitatori, care săptămânal, timp de patru ore, pot intra într-un dialog cultural şi literar cu scriitorii invitaţi, despre scrierile acestora, dar şi despre scrierile autorilor prezenţi în expoziţia de bază a MNLR, participă la o lectură publică din opera scriitorilor invitaţi şi pot citi din manuscrisele dăruite muzeului de scriitorii lor preferaţi, după cum informează un anunţ al MNLR.

William Totok, scriitor şi publicist, a debutat în 1970 cu versuri în revista „Neue Literatur”. A studiat germanistica şi romanistica la Universitatea din Timişoara (1973-1979). Este cofondator al Grupului de Acţiune Banat – Aktionsgruppe Banat (1972-1975). În perioada 1975-1976 a fost deţinut politic. A fost profesor de germană şi română, apoi redactor la ziarul „Neue Banater Zeitung” din Timişoara (1982-1985). Publică poezii, eseuri, cronici, articole şi studii istorice şi politice, în România şi în străinătate. Din 1987, trăieşte ca scriitor şi jurnalist la Berlin şi este corespondent al posturilor de radio Europa Liberă şi Radio France Internationale. I-au fost decernate Premiul „Leonce-und-Lena-Forderpreis” (1987) şi Premiul Fundaţiei „Henning-Kaufmann” (1989).