Zeci de pelerini au protestat la Catedrala Mitropolitană din Iaşi față de restricţiile impuse de autorităţi: „Duceţi-vă la diavol”, „Jos dictatura”

Câteva zeci de persoane au protestat, miercuri dimineaţă, în zona Catedralei Mitropolitane din Iaşi, faţă de restricţiile impuse de autorităţi la manifestările religioase organizate de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

 
Circa 50 de persoane din rândul celor care protestau invocând teorii ale conspiraţiei au fost evacuați în curtea Catedralei Mitropolitane de o echipă de jandarmi şi preoţi, invocându-se riscuri sanitare.
 
Aici s-au certat cu jandarmii până când au fost lăsaţi să se aşeze la rând. Majoritatea nu sunt din Iaşi, aproape niciunul nu poartă mască, au steaguri, icoane, iar o parte dintre ei, haine preoteşti. Merg în grup compact, nu respectă nici distanţarea fizică nici vreo normă de protecţie sanitară.
 

Oamenii s-au adunat pe pietonal în zona unde au fost amplasate garduri metalice, ei arătându-se nemulţumiţi de restricţiile impuse la manifestările religioase din acest an. Cei prezenţi au strigat printre altele „O să daţi socoteală cu toţii”, „Duceţi-vă la diavol” şi „Jos dictatura”.
 
Unii dintre protestatari s-au manifestat agresiv faţă de jurnaliştii prezenţi în zonă, dar şi faţă de alţi credincioşi.
 
Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă, miercuri dimineaţă, din Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi aşezată în baldachinul din curtea lăcaşului de cult, după o săptămână de controverse privind oportunitatea desfăşurării pelerinajului.
 
Sfânta Liturghie a fost fost oficiată de câţiva preoţi, în frunte cu IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Evenimentul religios are loc pe pietonalul Ştefan cel Mare, în faţa catedralei.
 
La slujbă asistă câteva sute de persoane, în faţa scenei fiind amplasate scaune așezate la doi metri unul de celălalt. În zonă sunt amplasate şi ecrane gigant, pe care credincioşii pot urmări Sfânta Liturghie.
 
La racla aşezată în curtea catedralei se află la rând câteva sute de persoane, timpul de aşteptare fiind de jumătate de oră.