Zeci de percheziții în mai multe județe din România

Getting your Trinity Audio player ready...

Într-o amplă operațiune desfășurată marți dimineața, autoritățile române efectuează aproape 80 de percheziții domiciliare în 14 județe și în municipiul București, în cadrul unei acțiuni coordonate de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Timișoara. Scopul acestei acțiuni este destructurarea a două grupuri infracționale organizate cu activități pe teritoriul României, dar cu legături transfrontaliere în Cehia, Bulgaria și Ucraina. Aceste rețele sunt acuzate de comiterea infracțiunilor de contrabandă cu țigarete, materiale explozive și spălare a banilor.

Perchezițiile au vizat locații din județele Arad, Suceava, Dolj, Călărași, Sibiu, Iași, Teleorman, Mehedinți, Timiș, Brașov, Covasna, Argeș, Ilfov, Constanța și capitala țării, București, iar peste 50 de persoane urmează să fie audiate, printre care și patru funcționari publici cu statut special.

Investigațiile au scos la iveală faptul că, în perioada 2022 – 2024, membrii acestor grupuri infracționale au achiziționat bunuri accizabile din afara țării, introducându-le fraudulos în România, cu complicitatea unor funcționari din cadrul autorităților publice. Bunurile erau apoi transportate și depozitate cu scopul de a fi valorificate pe piața neagră. În urma acțiunilor de investigare, au fost confiscate 38.019.640 de țigarete, dintre care peste 24.000.000 în cadrul a 12 acțiuni de prindere în flagrant, 64 de tone de tutun pentru fumat și 8,3 tone de materiale pirotehnice. De asemenea, au fost desființate trei fabrici clandestine de țigarete de contrabandă, două pe teritoriul României și una în Cehia.

Prejudiciul estimat cauzat bugetului consolidat al statului român prin activitățile ilicite ale acestor grupuri se ridică la suma impresionantă de 12.740.000 de euro. Operațiunea de marți a beneficiat de sprijinul Inspectoratului General al Poliției Române și al structurilor subordonate din teritoriu, precum și al jandarmilor de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române. Suportul tehnic și de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică al DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.