Zeci de percheziții la membrii clanului Butoane, într-un dosar cu aproape 30 de acuzații

Polițiștii și procurorii fac zeci de percheziții, miercuri dimineață, în București și în județele Giurgiu, Brăila, Argeș și Constanța, într-un dosar privind activitatea unei grupări de criminalitate organizată. Sunt vizați membrii clanului Butoane, unul dintre cele mai puternice din Capitală. Se fac cercetări privind aproape 30 de acuzații – de la cămătărie, proxenetism, jocuri ilegale de noroc la abuz în serviciu și dare de mită. 

În dosar sunt vizate 51 de persoane, iar anchetatorii pun în executare 42 de mandate de percheziție.

Liderul clanului Butoane a scăpat în urmă cu câteva luni de o condamnare cu închisoare într-un dosar privind fapte de import de zahăr. Atunci, judecătorii Curții de Apel București au decis să reia de la început cercetările în dosar.

Membrii grupării sunt bănuiți de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de mare risc, fără drept, deținerea de droguri de mare risc pentru consum propriu, fără drept, punere la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, contrabandă, contrabandă în formă asimilată și spălarea banilor.

De asemenea, sunt bănuiți de implicarea în infracțiuni de organizarea ilegală a jocurilor de noroc, proxenetism, trafic de persoane, act sexual cu un minor, furt calificat, tăinuire, luare de mită, darea de mită, delapidare cu consecințe deosebit de grave, instigare la abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic, fals în declarații, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, camătă și acces ilegal la un sistem informatic, potrivit poliției.

La percheziții participă polițiști din cadrul Poliției Capitalei, Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Direcției Arme Explozivi și Substanțe Periculoase și Institutului Național de Criminalistică – Poliția Română. Acțiunea este sprijinită de jandarmi ai Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei din cadrul I.G.J.R.