Ziua decisivă: Trump și Biden își dispută azi președinția Americii

Preşedintele Donald Trump şi rivalul democrat Joe Biden au dat electoratului luni un ultim impuls în statele-cheie înaintea scrutinului care are loc marţi, în timp ce echipele de campanie se pregătesc de dispute post-electorale care ar putea prelungi alegerile prezidenţiale, transmite Reuters.

Candidatul republican Donald Trump, care se află pe locul al doilea în sondajele de opinie naţionale, a continuat cu atacurile nefondate referitoare la exprimarea votului prin corespondenţă şi a sugerat că va trimite avocaţi dacă statele vor continua să numere voturi după ziua alegerilor. Trump încearcă să evite să devină primul preşedinte în exerciţiu care pierde alegerile pentru un al doilea mandat după colegul republican George H.W. Bush în 1992.

Trump a declarat reporterilor luni seară că planurile autorităţilor electorale din Pennsylvania de a număra buletinele de vot timp de până la trei zile după ziua alegerilor, 3 noiembrie, va conduce la fraude pe scară largă, fără a explica cum se va întâmpla acest lucru.El a cerut Curţii Supreme să-şi reconsidere decizia care a permis prelungirea termenului. Curtea a lăsat asta posibilitate deschisă. „Lucruri rele se vor întâmpla şi lucrurile rele vor duce la alt tip de lucruri”, a declarat reporterilor din Wisconsin liderul de la Casa Albă care se luptă să obţină un nou mandat. Trump a declarat pe Twitter că decizia instanţei va „provoca violenţă pe străzi”.

Platforma de socializare a marcat mesajul său, adăugând o declaraţie conform căreia conţinutul postării preşedintelui este „controversat” şi „ar putea induce în eroare”.

Reuters notează că nu este un fapt neobişnuit ca în SUA numărarea voturilor să dureze câteva zile sau chiar săptămâni, iar creşterea record a voturilor exprimate prin corespondenţă la aceste alegeri ar putea determina prelungirea procesului.

„În niciun scenariu Donald Trump nu va fi declarat învingător în noaptea alegerilor”, a declarat reporterilor managerul campaniei democratului Joe Biden, Jennifer O’Malley Dillon.