Afacerea cu stuful din Delta Dunării a familiei lui Paul Stănescu, în atenția Parchetului European

Getting your Trinity Audio player ready...

Parchetul European a început să investigheze modul în care două firme apropiate familiei lui Paul Stănescu, baronul PSD, au solicitat subvenții europene de aproape 6 milioane de euro pentru stuful din Delta Dunării, potrivit unor surse citate de G4Media. Agenția de Plăți în Agricultură (APIA) a stopat plata subvențiilor, după ce a fost descoperit că firmele controlate de Ștefan Stănescu, fiul lui Paul Stănescu, și un fost consilier al secretarului general PSD, au cerut subvenții pentru stuf, considerându-l pe nedrept pajiște.

Această situație a fost posibilă datorită unei modificări legislative din 2023, care a clasificat Delta Dunării ca pajiște, facilitând astfel accesul la subvenții europene. Florin Barbu, la acel moment președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților și considerat apropiat al lui Stănescu, este cel care a promovat legea.

Subvențiile au fost inițial aprobate de APIA Tulcea, dar ulterior stopate de structura centrală a instituției, în urma controalelor. Există îndoieli cu privire la legalitatea cererii de subvenție, deoarece stuful, deși recoltat în perioada octombrie – martie, este improbabil să fie folosit ca furaj pentru animale, condiție esențială pentru obținerea subvenției.

În prezent, companiile Ecologic Danube SRL și Biodelta Resurse SRL, implicate în această afacere, sunt deținute de Marinela Iscru, soția unui fost consilier al lui Paul Stănescu. Investigarea acestui caz subliniază preocupările legate de posibilele abuzuri în accesarea fondurilor europene și folosirea inadecvată a legilor pentru a favoriza interesele personale și politice.