Angajaţii Filarmonicii „Oltenia” din Craiova au protestat în holul instituţiei

Aproximativ 50 de angajaţi ai Filarmonicii "Oltenia” din Craiova au protestat, marţi, în holul instituţiei, cerând demisia a trei dintre şefi, acesta fiind cel de-al doilea protest organizat de artiştii Filarmonicii în decurs de două săptămâni.

La protestul organizat marţi, angajaţii Filarmonicii "Oltenia” au purtat pancarte cu diverse mesaje, printre altele transmiţând că instituţia este una culturală, nu o afacere.

Artiştii Filarmonicii Oltenia o acuză pe şefa de la Resurse Umane că face presiuni asupra lor pentru a se reclama unii pe alţii, dar şi pentru a susţine păstrarea în funcţii a unor angajaţi apropiaţi ei, în acest sens iniţiind şi un memoriu prin care au cerut conducerii instituţiei demisia acesteia din funcţie.

Angajaţii sunt nemulţumiţi şi de atitudinea şi modul cum îşi îndeplinesc îndatoririle de serviciu directorul artistic şi şefa Biroului de Organizare Spectacole.

"Am avut un proces pentru că domnul Mihai Ungureanu (directorul artistic – n.r.) a catadicsit să ne facă evaluare la evaluare. Luasem nota 5 şi după aceea mi-a dat 4,71 şi asta însemna 300 de lei mai puţin la salariul lunar pentru că aşa a vrut dumnealui în luna mai. Eu am dat în judecată instituţia şi doamna Nina (Nina Călugăru, şefa Biroului Resurse umane – n.r.) mi-a spus <puteţi să faceţi orice că vom interveni cu toate relaţiile noastre şi eu vă asigur că nu veţi câştiga acest proces>. După cinci ani – atât a durat, pentru că nu voiau să dea actele către justiţie, până când li s-a spus că li se dă 500 de lei amendă dacă nu trimit actele -, atunci a catadicsit, a trimis actele şi mi s-a dat câştig de cauză, am câştigat procesul şi am luat toţi banii până în acest moment. Dar am fost ameninţată să termin cu aceste procese pentru că ei vor face tot ce vor considera ei şi au relaţii atât de mari încât nu vom câştiga absolut nimic niciunul. Am fost mai mulţi colegi care am dat în judecată atunci şi bineînţeles că toţi am câştigat, pentru că se constatase că s-a făcut o nedreptate”, a afirmat solista.

Dorin Măciucă, manager interimar al Filarmonicii Oltenia, susţine protestul angajaţilor.

"Mi se pare foarte departe unde s-a ajuns, pentru că oamenii înţeleg că nu mai există niciun fel de soluţie. Am avut de ani întregi întâlniri, am semnalat situaţia la Primărie, care este ordonatorul nostru principal de credite. A încercat şi doamna primar, şi domnul viceprimar să dezamorseze situaţia. Domnul Ungureanu (…) a reuşit să creeze toată această panică şi frică în oameni nu din poziţia de pianist concertist, ci din poziţia de director. (…) Acum eram cu condicile pentru că descopăr, la una dintre doamne, că este în concediu medical pe toată luna noiembrie dar, de fapt, figurează prezent semnată jumătate de lună în condică, dar de fapt într-o zi este liberă. Eu sunt foarte nou în poziţia asta şi eu trebuie să îmi pun nişte semnături pe nişte documente pe care nici eu nu le înţeleg”, a declarat acesta.

Niciunul dintre cei trei şefi împotriva cărora a fost îndreptat protestul nu a fost, marţi, de găsit, pentru a exprima un punct de vedere.