Baritonul Balla Sandor, invitat la Opera Naţională, în spectacolul ”Rigoletto”

Baritonul Balla Sandor va interpreta duminică rolul Rigoletto din spectacolul ”Rigoletto” de Giuseppe Verdi, ca invitat al Operei Naţionale Bucureşti.

Potrivit unui comunicat al ONB, regia poartă semnătura lui Stephen Barlow, scenografia a fost realizată de Yannis Thavoris, iar lighting design-ul de Warren Letton. Coregrafia a fost realizată de Victoria Newlyn, iar maestru de cor este Daniel Jinga. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

Motivat de dorinţa de a încerca să găsească mereu noi perspective asupra operelor pe care le pune în scenă, dar şi de faptul că publicul european este receptiv la abordări îndrăzneţe, Stephen Barlow a gândit un nou concept regizoral pentru opera lui Verdi.

Povestea lui Rigoletto – cinicul bufon al Ducelui de Mantova care, din pricina uneltirilor sale nesăbuite, ajunge să-şi piardă propria fiică, pe Gilda – a fost plasată astfel la Chicago, la începutul anului 1929; perioadă efervescentă, după cum numeşte regizorul perioada prohibiţiei, o lume condusă de gangsteri şi dominată de jocuri de noroc. Stephen Barlow a fost convins că această perioadă defineşte cel mai bine lumea periculoasă şi întunecată din opera lui Verdi. Ducele devine, în montarea de pe scena Operei Naţionale Bucureşti, un fel de Al Capone, iar Rigoletto un fel de comediant privat al ducelui, se arată în prezentarea spectacolului.

Atmosfera acelei epoci este pusă în evidenţă şi prin intermediul scenografiei creată de artistul de origine greacă Yannis Thavoris, care, deşi a vrut iniţial să redea totul în alb şi negru, după moda filmelor din epoca respectivă, a ajuns să creeze, în cele din urmă, o scenografie dominată de culori, precizează sursa citată.

Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ şi la casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti.