Bestsellerul „Marele Gorsky”, disponibil în librăriile româneşti

„Marele Gorsky”, scris de autoarea de origine sârbă, Vesna Goldsworthy şi considerat un roman pereche al cărţii-cult a secolului XX, „Marele Gatsby” a lui Fitzgerald, a fost lansat în luna martie la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

„Marele Gorsky” a fost nominalizat, în 2015, la Bailey's Women Prize for Fiction, fiind numit de către ziarul „Financial Times”, „cea mai frumoasă ficţiune a anului 2015”. Acum, romanul a văzut lumina tiparului românesc la Editura Humanitas Fiction, în colecţia „Raftul Denisei”, coordonată de Denisa Comănescu şi în traducerea Ioanei Avădani.

Întâmplările înfăţişate în acest roman nu sunt cu nimic mai prejos decât cele descrise de Fitzgerald în cartea sa, iar personajul central al lui Goldsworthy este cel puţin la fel de carismatic ca Jay Gatsby. Gorsky este un oligarh rus fermecător care, într-o zi, intră într-o librărie modestă din cartierul londonez Chelsea şi îi cere librarului, Nikola, să îi alcătuiască o bibliotecă personală impresionantă. În schimbul acestui lucru, Gorsky îi oferă o sumă imensă de bani pentru reamenajarea librăriei, prima dintr-o serie ce va urma.

Gorsky, personajul central al romanului, le datorează la fel de mult celebrilor îndrăgostiţi din literatura rusă precum Oneghin, Vronski şi Jivago, ca şi lui Gatsby. Povestea mea e, de fapt, o poveste de iubire cu cărţi.“, afirmă Vesna Goldsworthy.