Blocaj la summitul pentru relansarea economică a UE

Preşedintele francez Emmanuel Macron a „bătut cu pumnul în masă” la reuniunea la nivel înalt a şefilor de stat şi de guvern de la Bruxelles dedicată planului de relansare economică a UE pentru a denunţa reaua voinţă a unora din omologii săi, transmite AFP, preluată de Agerpres. Summitul UE intră astfel, luni, în a patra sa zi, din cauză că liderii blocului european nu reușesc să ajungă la un acord.

Negocierile sunt în impas de vineri.

Planul de relansare economică a UE prevedea iniţial subvenţii în valoare de 500 de miliarde de euro, plus posibilitatea unor împrumuturi în valoare de 250 de miliarde de euro.

Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca, aşa-numitul grup al ţărilor ‘frugale’, au sugerat duminică seară, în reuniunea specială a Consiliului European de la Bruxelles, o scădere a valorii pachetului general de relansare economică de la 750 de miliarde de euro la 700 de miliarde de euro, în scopul deblocării discuţiilor dintre liderii statelor membre

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat duminică „moderat optimist” în privința șanselor ca liderii Uniunii Europene, reuniți în summit la Bruxelles, să ajungă la un acord asupra planului de relansare post-coronavirus.

Ţinta mâniei lui Macron au fost aşa-numitele state „frugale” (Olanda, Suedia, Danemarca, Austria) alături de Finlanda, foarte rezervate în privinţa acestui plan.

„A fost dur cu incoerenţele lor”, a spus un membru al delegaţiei franceze. Ieşirile preşedintelui francez au fost raportate presei de alte delegaţii. „S-a spus totul într-un mod caricaturizat”, s-a plâns însă consilierul francez.

Preşedintele Emmanuel Macron a criticat opoziţia exprimată la adresa solicitării sale de a se aloca statelor membre o parte semnificativă din totalul fondului destinat relansării sub formă de subvenţii.

Totodată, şeful statului francez a criticat vehement comportamentul cancelarului austriac Sebastian Kurz, atunci când acesta s-a ridicat de la masa negocierilor pentru a răspunde la telefon. Conform unei surse europene, cancelarul austriac s-a simţit „ofensat” de remarcile preşedintelui Franţei.

De asemenea, Macron a comparat poziţia inflexibilă a premierului olandez Mark Rutte, aflat în fruntea curentului de opinie rezervat, cu cea a fostului premier britanic David Cameron.

Conform mărturisirilor altor delegaţii, preşedintele francez şi-ar fi pierdut cumpătul de mai multe ori în timpul criticilor pe care le-a adus opozanţilor poziţiei sale.

„A dat cu pumnul în masă”, a afirmat o sursă diplomatică.

Conform unei surse europene, Macron a susţinut că Franţa şi Germania sunt statele care urmează să „plătească pentru acest plan” şi că acestea „se luptă pentru interesele Europei atunci când frugalii sunt egoişti şi nu fac concesii”.

„El a adăugat că este pregătit să plece mai degrabă decât să încheie un acord prost”, conform aceleaşi surse.

Cele cinci state refractare vor să limiteze subvenţiile la 350 de miliarde, sumă pe care Franţa şi Germania o considerată inacceptabilă. Parisul şi Berlinul sunt dispuse să accepte un cuantum de 400 de miliarde, sumă pe care statele frugale plus Finlanda continuă să o considere prea mare.

Dineul a fost suspendat şi au loc reuniuni în încercarea de a se depăşi impasul. Statele refractare discută între ele pentru a-şi coordona poziţiile, conform anunţului făcut de cancelarul austriac pe contul său de Twitter, unde a postat şi o fotografie a reuniunii.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel s-a întâlnit cu mai mulţi protagonişti pentru a încerca să găsească un compromis.