Bugetul pe anul 2019, adoptat de Parlament fără nicio modificare

Bugetul a trecut de Parlament nemodificat. Şeful statului a cerut să fie refăcute calculele, deoarece guvernul nu ar avea atât de mulţi bani. Miercuri, parlamentarii au votat să-i trimită președintelui Klaus Iohannis legea sub aceeași formă trimisă și prima oară.

Actualizare 14:45. Cu 245 de voturi „pentru” și 114 „împotrivă”, bugetul pe anul 2019 a fost adoptat din nou de Parlament, chiar în forma inițială care a ajuns la președintele Iohannis pentru prima oară. 

Actualizare 11:40. Comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament au respins cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii bugetului, așadar bugetul pe anul 2019 va intra în dezbaterea plenului exact așa cum a fost trimis șefului statului de prima oară. S-au înregistrat 23 de voturi ”pentru” şi 13 ”împotrivă”. Dezbaterile în comisii au durat mai puţin de o oră.

De altfel, ședinţa a început cu o dispută între social-democraţi şi liberali cu privire la discuţiile generale asupra proiectului. Senatorul liberal Florin Cîţu a cerut ca înainte de discutarea amendamentelor să existe o dezbatere generală de câteva minute.

În replică, preşedintele Comisiei de buget de la Senat, social-democratul Viorel Arcaş, a susţinut că nu au ce să dezbată. „Ce dezbateri? Am trimis-o la CCR, venită înapoi, avem aceleaşi motive în afara celor de neconstituţionalitate. Nu avem ce dezbate”, a spus Arcaş.

Liberalul Iulian Huţucă a intervenit, precizând că lipsa de dezbatere şi de transparenţă „adânceşte prăpastia între societate şi stat”.