CANNES 2016: Cinci filme românești în programul festivalului

România este prezentă cu cinci producții cinematografice în programul ediției din acest an Festivalului de film de la Cannes, ce se va desfășura în perioada 11 – 22 mai.

'Sierranevada'', noul film al regizorului Cristi Puiu, și ''Bacalaureat'', noul film al lui Cristian Mungiu, au fost selecționate în competiția oficială, în timp ce pelicula ''Câini'' a regizorului Bogdan Mirică este selectat în secțiunea ''Un Certain Regard''.

Tot la Cannes merg și două scurtmetraje românești: ''4:15 P.M. Sfârșitul Lumii'', în regia lui Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Sarga, a fost selectat în competiția de scurtmetraje, iar ''Toate fluviile curg în mare'', în regia lui Alexandru Badea, va concura în secțiunea Cinéfondation.

Producătorul Anamaria Antoci va participa la atelierul ''Cannes Producers On The Move'', informează marți Institutul Cultural Român.

Anul acesta, douăzeci de filme au fost selecționate pentru a intra în competiția oficială a Festivalului de la Cannes.

Cel mai recent film regizat de Cristian Mungiu, ''Bacalaureat", va avea premiera românească simultan cu cea mondială din cadrul Festivalului de la Cannes, pe 19 mai.

Cristian Mungiu este la a treia participare în competiția oficială de la Cannes, filmele sale fiind recompensate cu trofeul Palme d'Or în 2007, pentru ''4 luni, 3 săptămâni și 2 zile", și cu premiile pentru scenariu și interpretare feminină în 2012, pentru pelicula ''După dealuri".

''Sierranevada'', cel mai nou film de lungmetraj regizat de Cristi Puiu, este realizat de casa de producție Mandragora, împreună cu coproducătorii Produkcija 2006 Sarajevo (BIH), Studioul de Creație Cinematografică și al Ministerului Culturii, Croatian Audiovisual Center (HR), Sister and Brother Mitevski (MK), Spiritus Movens (HR), Alcatraz Films (FR), Arte France Cinema (FR).

Pelicula ''Câini'', selectată la secțiunea ''Un Certain Regard'' din cadrul Festivalului de la Cannes, reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică. Filmul, cu Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu în distribuție, se petrece în Romania rurală, în apropierea graniței cu Ucraina.

Filmul ''4:15 P.M. Sfârșitul Lumii'', în regia lui Cătălin Rotaru, este primul scurtmetraj românesc independent selectat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes. Acest scurtmetraj marchează trei premiere pentru România: este un film de debut atât pentru regizori, cât și pentru producători, este un film independent în cursa pentru Palme d'Or și o altă performanță remarcabilă o constituie faptul că directorul de imagine al filmului, Tudor Platon, student în ultimul an la Master la UNATC, participă la Cannes, tot în acest an, cu încă un film, în secțiunea competițională destinata studenților (Cinéfondation). Filmului ''Toate fluviile curg în mare'', selectat la secțiunea ''Cinéfondation'' din cadrul festivalului de la Cannes, este regizat de Alexandru Badea.

Selecția ''Cinéfondation'' include 15 filme de scurt și mediumetraj produse în cadrul școlilor de film din lumea întreagă. Trei dintre filmele din această secțiune vor fi premiate la sfârșitul festivalului.

Producătorul Anamaria Antoci va participa la atelierul ''Cannes Producers On The Move'', în perioada 13-18 mai. Programul, care se află la cea de-a 17-a ediție, este organizat anual de European Film Promotion în cadrul Festivalului de film de la Cannes. Potrivit ICR, ''Producers On The Move'' constitue o platformă propice pentru Anamaria Antoci de a-și prezenta pe piața internațională atât proiectele pe care le dezvoltă în prezent, ''Firesc'', de Hadrian Marcu (lungmetraj ficțiune debut) și ''Planeta Petrila'', de Andrei Dascalescu (lungmetraj documentar), cât și pe cele finalizate de curând — ''Ilegitim'' și ''Fixeur'' de Adrian Sitaru.