Câştigătoarele marilor premii de la Cannes, în premieră în România

Filmele câştigătoare la Cannes ale premiilor pentru regie, scenariu, cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă vor putea fi văzute în premieră în România, în perioada 19 – 28 octombrie, la cea de-a noua ediţie a Les Films de Cannes a Bucarest, informează organizatorii.

Spectatorii vor putea vedea „Cold War”, de Pawel Pawlikowski, premiul pentru regie, „Ayka”, de Sergey Dvortsevoy, laureat cu premiul pentru interpretare feminină acordat actriţei Samal Yeslyamova, „Dogman”, de Matteo Garrone, premiul pentru interpretare masculină pentru Marcello Fonte, şi „3 Faces”, de Jafar Panahi, premiul (ex aequo) pentru scenariu.

„Cold War” este plasat în perioada războiului rece, în Polonia, şi spune pasionanta poveste de dragoste dintre doi oameni de condiţii sociale diferite, cu temperamente la poluri opuse, aparent nepotriviţi, dar incapabili să renunţe unul la celălalt, se arată în descrierea filmului.

În 2010, 248 de nou-născuţi au fost abandonaţi în spitale din Rusia de mame kirghize. Această statistică a fost punctul de plecare pentru filmul „Ayka”, „o dramă intimă, o poveste implacabilă care testează graniţele empatiei”, conform ScreenDaily.

Supranumit un western urban, „Dogman” se petrece într-o suburbie italiană, undeva la intersecţia dintre metropolă şi sălbăticie. Marcello, un frizer pentru câini simpatic, discret şi apreciat de toată lumea, se trezeşte prins într-o relaţie de putere cu Simone, un fost boxer care terorizează întreg cartierul. Inspirat dintr-o poveste reală, „Dogman” este cel mai recent film al lui Matteo Garrone, câştigător a două mari premii la Cannes, pentru „Gomorra” (2008) şi „Reality” (2012).

În „3 Faces”, carismatica actriţă Behnaz Jafari este emoţionată de povestea unei fete căreia familia îi interzice să studieze la conservatorul din Teheran. Behnaz îl roagă pe regizorul Jafar Panahi să o ajute să rezolve problema fetei.

Toate filmele vor avea subtitrare în limba română. Titlurile cu subtitrări şi în engleză sau franceză vor fi anunţate ulterior.

Biletele vor fi disponibile în curând pe Eventbook.ro, precizează organizatorii.

Ediţia a noua a Les Films de Cannes a Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti.

Les Films de Cannes a Bucarest este un proiect cultural finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, realizat cu sprijinul SACD / Societe des Auteurs et Compositeurs Dramatiques şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România.