Ce pregăteşte Teatrul Naţional din Bucureşti pentru noua stagiune

Stagiunea 2016-2017 a Teatrului Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti se deschide pe 20 septembrie cu “Dineu cu proşti”, comedia franţuzească de mare succes a lui Francis Veber adusă în scenă de Ion Caramitru. Unul din cele mai îndrăgite spectacole ale teatrului, va avea două noi reprezentaţii, în 20 şi 21 septembrie 2016, de la ora 20.00, la Sala Mare.

Stagiunea 2016-2017 a Teatrului Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti se deschide pe 20 septembrie cu “Dineu cu proşti”, comedia franţuzească de mare succes a lui Francis Veber adusă în scenă de Ion Caramitru. Unul din cele mai îndrăgite spectacole ale teatrului, va avea două noi reprezentaţii, în 20 şi 21 septembrie 2016, de la ora 20.00, la Sala Mare.

 În primele două zile ale lui octombrie din "anul Shakespeare", de la ora 19.30, vor avea loc două reprezentaţii ale spectacolului "Furtuna". Totodată, mai multe spectacole revin pe afiş, începând cu data de 20 septembrie: "Sinucigaşul", "Micul infern", "Anonimul veneţian", "Idolul şi Ion Anapoda", "Tectonica sentimentelor", "Visul unei nopţi de vară" ş.a. Alături de spectacole deja intrate în atenţia publicului, printre care şi premiera cu care s-a închis stagiunea 2015-2016, "Medeea, mama mea" de Ivan Dobcev, noua stagiune readuce pe afiş numele georgianului David Doiashvili, şi nu doar pentru o seară. El este regizorul care a oferit, în deschiderea Festivalului NETA, “Visul unei nopţi de vară”. Invitat la Naţionalul bucureştean să monteze "Regele Lear" de W. Shakespeare, ambiţiosul artist, care a impus în faţa lumii numele teatrului georgian, a optat pentru o distribuţie tânără, avându-l în rolul titular pe Mihai Constantin. Premiera este prevăzută pentru sfârşitul acestui an, la Sala Mare.

În octombrie, piesa lui Radu F. Alexandru "Luminiţa de la capătul tunelului" va avea premiera la Sala Atelier. În regia lui Mircea Cornişteanu, actorii Monica Davidescu/Iuliana Moise, Constantin Cotimanis, Alexandra Poiană şi Dragoş Stemate introduc publicul într-o lume satirică de mare actualitate. Spre finalul lunii octombrie, în premieră la Sala Studio, cea de-a treia montare pe care o realizează renumitul artist bulgar Alexander Morfov pe scenele TNB urmează să iasă la rampă. După “Vizita bătrânei doamne” şi “Furtuna”, o nouă provocare: "No Man’s Land" de Danis Tanović. La Sala Atelier va intra în repetiţii regizorul Felix Alexa, cu un text de Eugène Labiche, “Crima din strada Lourcine”, în a cărui distribuţie vor putea fi văzuţi actorii Marius Manole, Istvan Teglas, Mihai Calotă, Raluca Aprodu şi Victor Ţăpeanu. Până la finalul anului sunt programate să iasă la public alte două noi spectacole. La Sala Studio, "Angajare de clovn", de Matei Vişniec, în regia lui Ion Caramitru, protagoniştii fiind trei dintre cei mai tineri actori ai trupei: Petre Ancuţa, Emilian Mârnea, Forin Călbăjos. În cadrul programului 9G la TNB, aflat la cea de-a III-a ediţie şi care se derulează la Sala Mică, stagiunea începe cu două noi titluri: "Suntem ultimii cinci", după Samuel Beckett, regia Dragoş Alexandru Muşoiu şi "Fetiţa-soldat" de Mihaela Michailov, regia Silvia Roman. Pentru actorii TNB, lunile următoare vor fi bogate în turnee şi festivaluri.

În 17 septembrie, “L᾽Om Dada”, regia Gigi Căciuleanu şi “Lecţia”, regia Horaţiu Mălăele, participă la Reuniunea Teatrelor Naţionale de la Chişinău (13-21 septembrie). La Sfântu Gheorghe în festival, în 17 septembrie se prezintă “Între noi e totul bine”, regia Radu Afrim. Pe 22 septembrie, “Memoria apei”, regia Erwin Şimşensohn, va fi pe scena Festivalului de la Brăila. Între 24 şi 29 septembrie, spectacolul lui Gigi Căciuleanu “L’Om DADA” (foto dreapta) va fi jucat la Paris, Londra şi Bruxelles. Reprezentaţia londoneză va fi însoţită de o expoziţie de fotografie cu imagini în premieră de la repetiţiile, premiera şi reprezentaţiile spectacolului pe care marele coregraf român l-a conceput la centenarul dadaismului. Tania Popa joacă pe 8 octombrie “Fata din Curcubeu” la Festivalul SOLO, de la Moscova. “Magic Naţional” începe seria turneelor, primul fiind la Cluj în 10 octombrie, urmat de Bacău, în 21 octombrie. Trei dintre spectacolele TNB participă, între 21 şi 30 octombrie, la Festivalul Naţional de Teatru: “O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii”, după un roman de Mark Haddon, “Între noi e totul bine” de Dorota Masłowska şi “L᾽Om Dada” de Gigi Căciuleanu. De asemenea, TNB găzduieşte o reprezentaţie a Teatrului Naţional din Bratislava, în data de 29 septembrie, cu "Nevasta păstorului" de Ivan Stodola, o punere în scenă netradiţională a unui titlu clasic al dramaturgiei slovace, cu personaje desprinse parcă din tragedia antică. La Sala Mică, între 29 septembrie şi 15 noiembrie va putea fi admirată expoziţia Andy Warhol, un artist celebru cu rădăcini slovace. Ambele evenimente sunt organizate, în colaborare cu Ambasada Slovaciei la Bucureşti, cu prilejul primei preşedinţii a Slovaciei în cadrul Consiliului Uniunii Europene.