Cluj: TIFF va avea proiecţii doar în aer liber, din cauza pandemiei de COVID-19

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va avea la ediţia din acest an doar proiecţii în aer liber, în mai multe locuri din judeţul Cluj, pentru a putea să fie respectate măsurile împotriva răspândirii COVID-19.

„Festivalul Internaţional de Film Transilvania (31 iulie – 9 august 2020) se reconfigurează, într-un an în care măsurile siguranţă şi cele de distanţare socială sunt prioritare, şi propune o ediţie cu proiecţii exclusiv în aer liber, în peste 10 locaţii din Cluj-Napoca şi din împrejurimi. Măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus vor fi obligatorii atât pentru echipă, cât şi pentru public şi invitaţi, şi vor fi afişate vizibil în toate locaţiile TIFF”, se arată într-un comunicat transmis vineri de organizatori.

Ediţia cu numărul 19 se va deschide vineri, 31 iulie, în Piaţa Unirii Open Air, cu „La Belle Epoque”, o comedie franceză cu Daniel Auteuil, Guillaume Canet şi Fanny Ardant, pentru care biletele s-au epuizat în prima zi.

„Filmul va putea fi vizionat în paralel şi în alte două locaţii, iar biletele vor fi puse în vânzare curând. Peste 130 de titluri selectate de directorul artistic Mihai Chirilov vor rula de-a lungul celor 10 zile. Proiecţiile vor începe la ora 21,30, cu excepţia câtorva locaţii, în care startul se va da la ora 19,00. Pentru cei mici, filmele EducaTIFF vor fi difuzate dimineaţa, de la ora 10,00, în curtea Muzeului de Artă. În programul TIFF intră cinci dintre locaţiile cu tradiţie, precum Piaţa Unirii Open Air, Castelul Banffy de la Bonţida, Arkhai Sculpture Park de la Vlaha, Muzeul de Artă Cluj şi Iulius Parc Open Air, şi altele noi, care vor fi amenajate special pentru festival”, se mai arată în comunicat.

Cei care vor prezenta simptome de infectare cu noul coronavirus sau vor refuza măsurarea temperaturii nu vor avea acces la vizionări.

„În fiecare locaţie de proiecţie, vor exista fluxuri de intrare şi ieşire vizibil marcate, iar membrii echipei TIFF vor ghida în permanenţă accesul. La intrare, se vor scana biletele, se va efectua un triaj observaţional şi se va verifica temperatura (non-contact). Astfel, persoanele care au temperatura mai mare de 37,3°C sau prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree), cât şi cele care refuză să le fie verificată temperatura nu vor avea acces în locaţie. Purtarea măştii şi respectarea distanţei de minimum 1,5 metri între persoane vor fi obligatorii pe tot parcursul evenimentului. Scaunele vor fi aranjate în două moduri, pentru o persoană şi pentru 2 persoane care vor viziona filmul împreună, şi vor fi dezinfectate după fiecare proiecţie, cu substanţe avizate. Regulile detaliate vor fi publicate pe site-ul tiff.ro şi vor fi afişate în locaţii”, precizează organizatorii.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania.