Concert Regal Gabriel Croitoru

Gabriel Croitoru va cânta pe vioara lui Enescu

La începutul lunii mai, în programul de concerte de la Sala Radio se regăsește un Concertul Regal, prezentat de Orchestra Națională Radio în onoarea zilei de 10 mai – sărbătoare a regalităţii în România. Vineri, 6 mai, de la ora 19.00, seara de gală prezentată la Sala Radio va fi onorată, și în acest an, prin participarea unor reprezentanţi ai Familiei Regale a României.

Concertul în re major pentru vioară de Ceaikovski

Sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu, va fi prezentată celebra partitură a lui Ceaikovski, Concertul în re major pentru vioară şi orchestră. Considerată una dintre cele mai dificile partituri pentru vioară, ce solicită artistului o mare virtuozitate tehnică, lucrarea va fi interpretată de Gabriel Croitoru, solistul Orchestrelor şi Corurilor Radio. Din 2008, Croitoru a obţinut, prin concurs, dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, ce a aparţinut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional „George Enescu”.

Italiana lui Mendelssohn şi Imnul Regal

În cea de-a doua parte a serii veți asculta Simfonia nr. 4 în la major – Italiana. La fel ca alte creații semnate de Mendelssohn, această simfonie a fost concepută ca urmare a unei ample călătorii în Europa, întreprinsă de acesta între 1829 și 1831. Premiera absolută a avut loc la Londra, la London Philharmonic Society, în 1833, chiar sub bagheta dirijorală a lui Mendelssohn. Seara se va deschide desigur, ca orice eveniment de acest gen dedicat Familiei Regale, cu Imnul regal al României, compus de Eduard Hübsch. Biletele se găsesc online pe eventim.ro şi magazinele partenere.