×

Cristian Popescu Piedone, numit șef al ANPC, dar ar putea să fie incompatibil

Cristian Popescu Piedone, numit șef al ANPC, dar ar putea să fie incompatibil

Cristian Popescu Piedone a fost numit la conducerea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), potrivit surselor guvernamentale. Confirmarea oficială a venit din partea lui Paul Anghel, care a ocupat funcția de președinte interimar al ANPC după demisia lui Horia Constantinescu. Numirea șefului ANPC este făcută prin decizie semnată de premier.

Această numire este una controversată, având în vedere trecutul politic și juridic al lui Piedone, care a fost implicat în mai multe scandaluri și procese, inclusiv condamnarea sa în Dosarul Colectiv și acuzații de conflict de interese.

Un traseu sinuos: De la Sectorul 4 la Sectorul 5 și acum ANPC

Cristian Popescu Piedone are o carieră lungă în administrația publică, dar și un trecut marcat de controverse.

• 2008-2015: Primar al Sectorului 4, fiind nevoit să demisioneze după tragedia de la Colectiv, unde 64 de persoane și-au pierdut viața.

• 2020-2022: Revine în administrație ca primar al Sectorului 5, câștigând alegerile locale din partea Partidului Umanist Social Liberal (PUSL).

• 12 mai 2022: Este condamnat la 4 ani de închisoare în Dosarul Colectiv pentru abuz în serviciu, fiind considerat responsabil pentru emiterea autorizației de funcționare pentru clubul Colectiv.

• Iunie 2023: Este eliberat, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție îi admite recursul în casație, anulând condamnarea.

• Iunie 2024: Candidează la Primăria Capitalei, dar pierde. În schimb, fiul său, Vlad Popescu Piedone, câștigă Primăria Sectorului 5.

Conflict de interese și probleme de integritate

Numirea lui Piedone la conducerea ANPC vine într-un moment delicat, având în vedere că acesta este încă în proces cu ANI pentru conflict de interese administrativ.

În februarie 2024, Agenția Națională de Integritate (ANI) a stabilit că Piedone s-a aflat în conflict de interese, deoarece și-a numit ginerele în Comisia pentru vânzarea spațiilor comerciale din Sectorul 5, pe când era primar. Procesul este pe rol la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar o decizie definitivă ar putea avea consecințe serioase pentru Piedone.

Conform Legii 176/2010 privind integritatea, dacă un oficial este găsit definitiv în conflict de interese, acesta nu mai poate ocupa o funcție publică timp de trei ani. Așadar, dacă procesul se finalizează nefavorabil pentru el, mandatul său la ANPC ar putea fi pus sub semnul întrebării.

Un personaj politic rezilient, dar contestat

Piedone a demonstrat de-a lungul anilor o capacitate remarcabilă de revenire în politică, în ciuda controverselor care l-au urmărit. Popularitatea sa în sectoarele unde a fost primar este evidentă, însă numirea sa la conducerea unei instituții naționale precum ANPC ridică mari semne de întrebare privind criteriile de integritate și etică în administrația publică.

Criticii săi văd această numire ca pe o răsplată politică pentru sprijinul oferit anumitor forțe politice, în timp ce susținătorii săi îl consideră un administrator eficient, în ciuda trecutului său juridic.

Rămâne de văzut dacă Piedone își va putea exercita mandatul la ANPC, având în vedere litigiile în desfășurare și potențialele obstacole legale care ar putea apărea în viitorul apropiat.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura