Docuart și U.N.A.T.C. aduc filme studențești în online

Platforma culturală online docuart.ro va face disponibilă începând cu luna ianuarie o serie de filme studențești aparținând regizorilor absolvenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografie „I. L. Caragiale”.

U.N.A.T.C. este partener al acestei inițiative și acordă pe o perioadă de 2 ani acces la documentare realizate în perioada de formare a tinerilor regizori. Producțiile de scurtmetraj arată diferite moduri de exprimare cinematografică a unor generații dinstincte – reprezentanți ai promoțiilor din 1992, 1996, 2013, 2014, 2015 sau 2016.

Din luna ianuarie 2018 până în ianuarie 2020, secțiunea docuartPlay a platformei de educație cinematografică docuart.ro va găzdui următoarele filme:

Vibrația – Regia: Germain Kanda / Anul: 2013 / Durată: 14′

Brudina – Regia: Dragoș-Mihai Hanciu / Anul: 2014 / Durată: 17′

Românești – Regia: Artur Boruzs / Anul: 2014 / Durată: 24′

10:34 to Belgrade – Regia: Ioana Grigore / Anul: 2015 / Durată: 18′

Blestemul Aurului
- R: Eugen Leahu / Anul 1996 / Durata: 11′

Hotel Cișmigiu
- R: Florin Iepan / 1992 / Durata:  13′

Peste truda vieții, inima mea e o pasăre de foc cucerind universul

R: Ovidiu Bose Paștina / Anul: 1978 / Durata: 5′

„Vizibilitatea este marea miză a artei contemporane. Pentru film însă, provocarea este acută. Realitatea își proclamă impetuos dreptul la reprezentare. Documentarul și documentarismul, imaginile lumii contemporane invadează teritoriile artistice. Ce opțiune rămâne artistului tânăr? O strategie de câștigare a vizibilității luând ca aliat realitatea însăși. În film, această șansă se numește documentarul artistic”, Mandea Nicolae, rector UNATC.

 Toate cele 7 documentare au putut fi vizionate pe parcursul edițiilor precedente ale festivalului dedicat documentarului românesc – București Docuart Fest, iar acum pot fi vizionate online în mod gratuit. filmele vor fi postate online săptămânal, în fiecare zi de vineri.

Asociaţia Docuart este un operator cultural reprezentativ pentru domeniul filmului documentar din România, organizând evenimente de promovare și festivaluri de specialitate începând cu anul 2012. Proiectele organizației susţin cultura și valorile autohtone, patrimoniul cultural cinematografic românesc.