Două recorduri naționale stabilite de participanții la Concursul Național al Copiilor „Călușul românesc”

Participanții la Concursul Național al Copiilor "Călușul românesc", eveniment ce se desfășoară în perioada 7-9 iunie în municipiul Slatina, au stabilit miercuri seara două recorduri naționale, cel mai mare număr de călușari care joacă împreună călușul – 1.052 de persoane, precum și recordul de cel mai mare număr de copii la un festival de folclor – 2.369.

"A venit momentul să demonstrăm că ne concurăm în scenă, dar avem aceeași origine. A venit momentul să arătăm că din doi pinteni și din două picioare se face artă. Călușaru-i călușar, și nu-i dansator. Călușaru-i tămăduitor, călușarul duce în spinare cultul solar, cultul fertilității, cultul agrar, cultul militar. Aceste lucruri numai noi suntem în stare să le facem. Hai să le arătăm cine suntem!", a spus coregraful Nichita Dragomira, coordonatorul celor 1.052 de călușari care au jucat simultan la Slatina.

"La acest eveniment s-a stabilit un număr de 1.052 (n.r. — de participanți la) căluș, ceea ce reprezintă un nou record național — felicitări! — iar alt record la acest eveniment (n.r. — Concursul Național al Copiilor "Călușul Românesc") este că au participat 2.369 de copii", a afirmat reprezentantul Asociației Cartea Recordurilor, Augustin Neagoe, prezent la festivalul din Slatina pentru a omologa recordurile naționale.

Cei peste 2.000 veniți la festival au defilat miercuri seara, pe străzile din Slatina, într-o paradă a portului popular, formând o coloană de peste un kilometru.

După parada portului popular, deși a plouat, cei peste 1.000 de călușari, copii și adulți, au jucat simultan călușul pe esplanada din centrul civic al municipiului Slatina, momentul fiind unul care ar putea duce călușul în Cartea Recordurilor, având în vedere că reprezentantul Asociației Cartea Recordurilor a precizat că va face demersuri pentru recunoașterea acestui record național și la nivel mondial.

Concursul de căluș pentru copii de la Slatina a ajuns la a XIX-a ediție iar anul trecut, în premieră, 300 de participanți au dansat călușul sincron pe esplanada din centrul civic al municipiului.

Călușul este o tradiție care se păstrează încă în județul Olt și a intrat în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO