Evenimente speciale la TIFF 2017: Buster Keaton, animaţii din anii ’50, concerte în biserici şi indie britanicc

Cu o zi înainte de deschiderea TIFF, pe 1 iunie, de la 12.00 (pentru copii) şi 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor, un eveniment special o va readuce la Cluj, la doi ani după Tabu, pe Christine Ott, cu cine-concertul Lotte, mon amour. Sedusă de farmecul unic al capodoperelor animate ale lui Lotte Reiniger (1899 – 1981), unul dintre pionerii animaţiei cu siluete, Christine Ott a compus muzică originală care să redea magia acestor poveşti. Artista franceză, care a cântat alături de Radiohead, Yann Tiersen sau Noir Désir, va fi acompaniată de Anne-Irène Kempf la alto şi percuţie.

N-o să mai ai nevoie de nici o altă trupă, niciodată”, scrie Esquire despre duo-ul multi-instrumental britanic Public Service Broadcasting, care vine la TIFF cu un concert de neratat. Un mix fascinant de indie, electro şi infuzii de pop cu mostre audio din arhivele publice şi materiale de propagandă, muzica celor de la PSB va fi însoţită de un show vizual spectaculos. Pe fundal vor rula imagini din arhivele SUA şi ale URSS din perioada 1957 – 1972, din timpul cursei pentru cucerirea spaţiului. Conceptul a fost lansat odată cu albumul The Space Race (2015), primit excelent de marile publicaţii şi care i-a adus trupei concerte pe toate continentele. Concertul va avea loc sâmbătă, 3 iunie, de la 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor.

Una dintre capodoperele lui Buster Keaton, filmul mut The General (1926), va fi însoţit la TIFF de muzica originală a trio-ul francez Diallèle. Format în 2008 de Romain Bercé şi fraţii Sylvain şi Mathieu Lemaire (chitară, saxofon, baterie), trio-ul propune o energie rock pentru un western antrenant, în care cascadoriile spectaculoase ale lui Buster Keaton te ţin cu sufletul la gură. The General/ Le Mécano du général a fost inclus în topul celor mai bune 50 de filme din toate timpurile de revista Sight & Sound. Cine-concertul este programat luni, 5 iunie, de la ora 20.00, la Casa de Cultură a Studenţilor.

Evenimente aparte la TIFF vor serile de concerte în biserici din Cluj. Pe 6 iunie, Jozef van Wissem, muzician şi compozitor olandez stabilit în New York, colaborator frecvent al lui Jim Jarmusch, va cânta melodiile compuse pentru coloana sonoră a filmului Only Lovers Left Alive, care i-au adus Cannes Soundtrack Award 2016. Van Wissem este „deopotrivă un compozitor avangardist şi un muzician baroc la lăută, prin urmare deloc străin de contradicţii”, scrie The New York Times. A susţinut peste 800 de concerte solo la lăută în întreaga lume, a înregistrat sau cântat live cu Jarmusch, Tilda Swinton sau Zola Jesus, iar muzica sa hipnotică şi poetică l-au propulsat printre cei mai valoroşi muzicieni contemporani.