”Evgheni Oneghin” Ultima reprezentație la ONR din Cluj

Cea mai recentă premieră lirică și spectacolul care a aglomerat sala operei cu spectatori entuziaști, revine pe scenă pentru ultima sa reprezentație în cadrul acestei stagiuni. Opera Naţională Română din Cluj-Napoca  are plăcerea de a vă invita duminică, 21 februarie 2016, ora 18:30, la spectacolul de operă ”Evgheni Oneghin”, de  P. I. Ceaikovski.

Evenimentul readuce pe scena clujeană una dintre cele mai frumoase, apreciate și vibrante capodopere ale tuturor timpurilor. ”Evgheni Oneghin” este una dintre cele mai reprezentative opere din repertoriul romantic universal, o lucrare muzicală esențială și simbolică pentru specificul național rusesc și, totodată, impregnată cu o tușă inedită a romantismului german, ce a fascinat artiști lirici ai tuturor generațiilor.
 

„… Dacă vreodată o muzică a fost compusă cu avânt nestăvilit, cu dragoste faţă de subiect şi faţă de personaje, aceea e muzica din „Oneghin” ~ P. I. Ceaikovski

 O operă desprinsă din Rusia anilor 1820, despre iubiri, trădări, intrigi romatice și abisuri sufletești cum doar Ceaikovski putea să creeze, reunește o distribuție importantă, avându-i în rolurile principale pe:  Florin Estefan(Evgheni Oneghin), Irina Săndulescu Bălan (Tatiana), Cristian Mogoșan(Lenski), Laura Essig – invitată (Olga), Marius Boloș – invitat (Gremin),Liliana Neciu (Larina) și Andrada Ioana Roșu (Filipievna), aflați sub inspirata baghetă a dirijorului invitat Gheorghe Victor Dumănescu. Punerea în scenă îi aparține Mihaelei Bogdan, scenografia este semnată de Viorica Petrovici, iar coregrafia de maestrul Vasile Solomon.     
       

Opera în trei acte și șapte tablouri prezintă publicului povestea lui Evgheni Oneghin, un bărbat care trăiește cu regretul că a respins în tinerețe iubirea unei femei și că, din mândrie și indiferență iresponsabilă, și-a ucis în duel cel mai bun prieten. Destinul lui Evgheni Oneghin, tânărul aristocrat mândru și rece, oscilează între orgoliul său nemărginit, trădarea față de cel mai bun prieten, Lenski,  abisul iubirii pierdute a Tatianei și dezamăgirea vieții irosite din cauza propriei indiferențe. Povestea operei desprinsă din Rusia secolului XIX a fost inspirată din binecunoscutul roman în versuri ”Evgheni Oneghin” scris de Alexander Pușkin, pe care Ceaikovski l-a adaptat, însuflețit și redat cu ajutorul libretistului Konstantin Șilovski. Premiera absolută a operei a avut loc în anul 1879, la Teatrul Malyi din Moscova.

Biletele premierei sunt puse în vânzare la Agenția Teatrală și online, pewww.biletmaster.ro.