Festivalurile de Film din lume nu vor rivaliza anul acesta, ci vor colabora

Antonio Sánchez, autorul muzicii originale a filmului „Birdman”, la Bucharest Jazz Festival

Festivalurile de Film de la Veneţia, New York, Toronto şi Telluride, care se desfăşoară în septembrie, au decis că nu vor rivaliza anul acesta, ci dimpotrivă, vor colabora activ în beneficiul industriei cinematografice, grav afectată de pandemia de coronavirus, relatează miercuri EFE.

Anul acesta nu intrăm în competiţie cu colegii noştri de la festivalurile din toamnă şi alegem să colaborăm. Împărtăşim idei şi informaţii. Oferim platforma unită a festivalurilor noastre pentru a obţine cel mai bun cinema posibil„, au explicat într-un comunicat comun organizatorii acestor festivaluri.

Festivalul de la Veneţia se va desfăşura anul acesta între 2 şi 12 septembrie; Festivalul de Film de la Telluride, în perioada 4 şi 7 septembrie; Festivalul Internaţional de Film de la Toronto (TIFF), între 10 şi 20 septembrie; iar New York Film Festival (NYFF), în perioada 25 septembrie – 11 octombrie.

Organizatorii au deplâns faptul că pandemia de coronavirus „a devastat anul acesta comunităţi din întreaga lume”, a pus capăt stilului de viaţă pe care îl cunoşteam, iar la nivelul marilor ecrane „a oprit munca artiştilor şi a pus sub semnul întrebării cultura cinematografică”.

Potrivit organizatorilor, pandemia i-a „surprins” în timp ce pregăteau evenimentele pentru ediţiile din această toamnă, prin urmare au decis să „colaboreze mai mult ca oricând”.

Anul acesta, cele patru festivaluri se vor pune în slujba „regizorilor, publicului, jurnaliştilor şi actorilor pentru a menţine viu şi împreună acest ecosistem cinematografic”, se arată în comunicatul comun.