Georges Prêtre, dirijorul preferat al Mariei Callas, a murit la vârsta de 92 de ani

Georges Prêtre, dirijorul preferat al Mariei Callas, a murit miercuri la vârsta de 92 de ani, după peste 70 de ani de carieră asociată cu celebra Filarmonică din Viena, unde a fost singurul francez care a dirijat faimosul Concert de Anul Nou.

Anunțul a fost făcut de Societatea Filarmonică din Viena, unde acest decan de vârstă al dirijorilor aflați încă în activitate era membru de onoare.

Pretre a murit la Navčs, în sud-vestul Franței, unde deținea castelul din Vaudricourt, a declarat pentru AFP Brigitte Baux, o responsabilă din cadrul primăriei din Navčs.

Născut în nordul Franței la 14 august 1924 și intrat la 15 ani la Conservatorul din Paris, dirijorul a petrecut cea mai mare parte a carierei sale în afara Franței, în special la Viena, unde a fost "prim dirijor invitat" între 1986 și 1991 la conducerea Orchestrei Simfonice din Viena, a doua orchestră din capitala Austriei după celebra Orchestră a Filarmonicii din Viena.

Georges Prêtre, care mărturisea în mod constant că "este vienez", a dirijat de două ori Filarmonica din Viena la Concertul de Anul Nou, în 2008 și în 2010.

De-a lungul carierei sale, francezul a dirijat la Opera din Paris, la Metropolitan Opera din New York, la Scala din Milano sau Orchestra Filarmonicii Regale din Londra.