A murit tenorul suedez Nicolai Gedda, una dintre marile voci ale secolului trecut

Tenorul suedez Nicolai Gedda, una dintre marile voci ale secolului trecut, a încetat din viață la 8 ianuarie, la vârsta de 91 de ani, conform unui anunț făcut joi seară de familia artistului.

Conform familiei, Nicolai Gedda a încetat din viață la reședința sa din Tolochenaz, în apropiere de Lausanne, Elveția. Decesul său a fost anunțat joi seară de fiica sa, Tania Gedda, pe site-ul dedicat muzicii de operă Forum Opera și a fost confirmat de Opera regală a Suediei și de primarul din Tolochenaz. Fiica sa a precizat că artistul "s-a stinsă fără să sufere, probabil din cauza unui stop cardiac, la el acasă".

Muzicianul suedez cu origini ruse s-a născut la 11 iunie 1925 la Stockholm. Trei ani mai târziu familia sa s-a mutat la Leipzig, Germania, unde tatăl său vitreg cânta la o biserică ortodoxă rusă. După ce a revenit în Suedia, Gedda a intrat la conservator și și-a lansat cariera muzicală în 1951, la 25 de ani, pe scena Operei din Stockholm.

Cariera sa s-a întins pe cinci decade și s-a încheiat în 2003, cu ultimele sale înregistrări, la vârsta de 77 de ani. Cu șase ani mai devreme renunțase și la aparițiile scenice.

La puțin timp după ce și-a făcut debutul, Nicolai Gedda a fost ascultat de legendarul producător de discuri Walter Legge. Cu peste 200 de înregistrări de studiou, Nicolai Gedda este unul dintre cei mai prolifici soliști de operă din istoria muzicii și a urcat pe cele mai importante scene ale lumii, de la Milano la Paris, de la Londra la Salzburg și de la Viena la New York.

Capabil să cânte librete în franceză, rusă, germană, italiană, engleză, cehă și suedeză, vocea lui Gedda era caracterizată de o tehnică fără cusur, de un timbru frumos, control și muzicalitate. Nicolai Gedda a strălucit mai ales în opere din repertoriul francez și în operete, dar a fost un tenor excelent și în celelalte domenii ale operei, notează Deutsche Welle.

Nicolai Gedda a fost considerat drept un partener muzical de către celebra soprană Maria Callas și de dirijorul Herbert von Karajan.