Google doodle dedicat medicului Ignaz Semmelweis, în semn de recunoaștere a importanței spălării mâinilor

Google îi dedică vineri, 20 martie 2020, un logo special medicului Ignaz Philipp Semmelweis, în semn de recunoaștere a importanței spălării mâinilor. În plină pandemie de coronavirus, Google alege celebrarea acestei personalități, deși de obicei marca la această dată, printr-un „doodle”, începutul primăverii astronomice.

Ignaz Philipp Semmelweis, care a trăit între 1 iulie 1818 și 13 august 1865, a fost un medic și om de știință maghiar, considerat un pionier al procedurilor antiseptice. S-a născut la Budapesta, dar tatăl său era de origine germană.

Povestea sa pare desprinsă din filmele gotice, în contrast cu binele pe care l-a făcut omenirii. 

I s-a spus „salvatorul mamelor”, pentru că Ignaz Semmelweis a descoperit că incidența unei afecțiuni numite febră puerperală poate fi redusă în mod semnificativ dacă în procedurile obstetricale mâinile sunt dezinfectate. 

Febra puerperală este o stare febrilă a mamei care poate apărea după naștere sau după un avort, din cauza pătrunderii agenților patogeni în cavitatea uterină. Netratată și nediagnosticată la timp, această infecție poate provoca o septicemie generalizată și deces. La mijlocul secolului al XIX-lea era o afecțiune comună în spitale și ducea adesea la moartea femeilor. 

Ignaz Semmelweis a propus în 1847 practica spălării mâinilor cu soluție de hipoclorit de calciu. Lucra atunci la prima clinică de obstetrică a Spitalului General din Viena, unde doctorii se confruntau cu o rată ridicată a mortalității în cazul femeilor care nășteau.

Și-a publicat concluziile într-o carte, Etiologia, conceptul și profilaxia febrei puerperale, în care arăta că spălarea mâinilor a redus mortalitatea sub 1 la sută. Numai că observațiile lui Semmelweis contraziceau opiniile medicale ale timpului, iar ideile sale au fost respinse de comunitatea medicală.

Semmelweis nu a putut oferi o explicație științifică pentru descoperirea sa și unii doctori au fost ofensați de sugestia că ar trebui să-și spele mâinile, luând în derâdere teoria lui Semmelweis.

În 1865, se pare că Semmelweis a suferit o cădere nervoasă și a fost dus de colegii săi, printr-un șiretlic, la un azil. A murit 14 zile mai târziu, la vârsta de 47 de ani, după ce a fost bătut de gardieni. Moartea i s-ar fi tras de la o rană la mâna dreaptă, care i s-a cangrenat. A fost îngropat la Viena și numai câțiva oameni au venit la înmormântarea sa. Rămășițele pământești i-au fost mutate la Budapesta în 1891, acolo unde din 1904 are o statuie în fața unui spital.

Practicile propuse de Semmelweis au căpătat o recunoaștere pe scară largă abia după mai mulți ani de la moartea sa, când celebrul Louis Pasteur a confirmat teoria germenilor, iar Joseph Lister, participant la cercetarea microbiologului francez, a pus în practică, cu mare succes, metodele igienice ale lui Semmelweis.

Google ne reamintește astfel, într-o perioadă în care ne putem bucura mai puțin de primăvară, cât de importantă este spălarea mâinilor.