Guvernul vrea din nou să cumpere „Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi

Guvernul va demara din nou discuţii cu proprietarii sculpturii „Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi pentru a o cumpăra, imediat după ce bugetul pe 2019 va fi promulgat, a declarat Valer-Daniel Breaz, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, la o conferinţă de presă privind bugetul pe 2019, susţinută marţi la Muzeul Ţăranului Român.

Vom demara discuţii cu proprietarii acestui obiect de artă extraordinar imediat după ce vom avea aprobat bugetul. În momentul în care nu ai aprobat bugetul, te duci şi discuţi pe mulţimea vidă”, a declarat Valer-Daniel Breaz. Aceasta a mai spus că în buget există mai multe capitole unde sunt prevăzuţi bani pentru opere de artă.

Bineînţeles, pe lângă «Cuminţenia Pământului» pot să apară şi alte oportunităţi pentru anumite opere de artă. Deci, am prevăzut bani pentru ca la un moment dat să putem cumpăra aceste opere de artă”, a mai spus Valer Breaz.

Până acum, statul român a restituit în proporţie de 99% banii donaţi de români pentru „Cuminţenia Pământului” prin Trezorerie, a spus ministrul. Până la sfârşitul lui 2019, îşi vor primi banii şi cei care au donat prin bănci.

 „Suntem în negocieri cu băncile, cu companii de telefonie mobilă, şi, până la finalul anului, vom returna integral aceste sume”, a spus ministrul Culturii.

În 2016, 100.000 de oameni au facut donaţii în valoare de aproape 1,2 milioane de euro în procesul de subscripţie publică pentru „Cuminţenia Pământului”.

În 2019, bugetul Culturii este de 1.006.225.000 de lei, adică 0,10% din PIB. Din total, 850.000 lei sunt fonduri externe nerambursabile, 34.928.000 de lei, suma alocată din venituri proprii, iar 970.447.000 de lei, suma alocată de la bugetul de stat.

Este un buget suficient de mare, de bine construit pe capitole, astfel incât să putem să desfăşurăm toate activităţile propuse pentru acest an. Din păcate, nu e semnat. Este un buget bazat pe un PIB mult mai mare decât cel din 2018. Aşteptăm decizia Curţii Constituţionale. Să sperăm că cei care ne-au blocat vor avea bunăvoinţa de a debloca cât mai repede situaţia. Trebuie să fim conştienţi cu toţii. Este o răutate împotriva cetăţenilor acestor ţări, ştiti bine cine a trimis bugetul la Curtea Constituţională”, a declarat Breaz.

Din bugetul Culturii pentru 2019, 30.000.000 de lei au fost repartizaţi pentru Festivalul „George Enescu”, iar 6.488.000 de lei pentru evenimente care marchează deţinerea preşedinţiei de către România a Consiliului Uniunii Europene. Ministrul Culturii a spus că dacă bugetul va fi întârziat mai târziu de 10 martie, atunci Festivalul George Enescu este pus în pericol.