Magistraţii români au protestat în semn de solidaritate cu colegii lor polonezi hărţuiţi de puterea politică din Varşovia

Zeci de magistraţi din Bucureşti şi din ţară au protestat în faţa instanţelor în semn de solidaritate cu colegii lor polonezi. Judecătorii din Polonia vor organiza, mâine, 11 ianuarie, un marş al tăcerii față de reformele judiciare din Polonia, care au primit avertismente din partea instituțiilor europene în repetate rânduri.

„Judecătorii polonezi vor face un marș de protest la Varșovia pe data de 11 ianuarie. Lor li se vor alătura colegi din toată Europa. Îmbrăcați în robe, ei vor merge de la Curtea Supremă într-un marș al tăcerii către Palatul Parlamentului, revoltați de legile recente prin care au fost demiși șefii de instanțe și au fost obligați să se pensioneze, de procedurile prin care au început să fie urmăriți disciplinar pentru soluțiile date și de campaniile mediatice agresive împotriva judecătorilor, dar mai ales a celor de la instanța supremă. Noi, în România, ne exprimăm solidaritatea, ieșind în fața Palatelor de Justiție”, a anunțat judecătorul Cristi Danileț.

  • Vezi mai multe aici despre protestul magistraţilor din Polonia.

Judecătorii şi procurorii braşoveni au ieşit, vineri, la prânz, în faţa Tribunalului Braşov, într-o acţiune de solidaritate cu magistraţii polonezi, transmite Agerpres.

Cei câteva zeci de magistraţi de la instanţele şi parchetele braşovene au afişat pancarde în care, în engleză şi poloneză, şi-au manifestat solidaritatea cu cei din Polonia.

„Ne-am adunat în semn de solidaritate cu protestul colegilor polonezi, care va avea loc sâmbătă. Sistemul judiciar polonez, la fel ca şi cel românesc în urmă cu doi-trei ani, este sub un asalt constant din partea politicienilor. Spre deosebire de cazul României, în cel al Poloniei, Curtea de Justiţiei a UE a emis deja o decizie în care a constatat că anumite măsuri luate de politicienii polonezi ar încălca dreptul UE. Acea decizie se refuză a fi implementată de autorităţile poloneze şi de aceea am decis să ne alăturăm lor.(…) Spaţiu de libertate şi cooperare judiciară a UE ne interesează pe fiecare stat membru”, a declarat judecătorul Anca Codreanu de la Tribunalul Braşov.

„Un grup de judecători şi procurori români a desfăşurat, în aprilie anul trecut, un protest mut la Bruxelles, exact pentru acelaşi motiv pentru care ne-am adunat şi astăzi. Am considerat atunci că independenţa Justiţiei, această valoare fundamentală care stă la baza statului de drept, este sub asediu. (…) Atunci am beneficiat de suportul colegilor din Belgia, dar şi din alte state europene – şi ne simţim datori să răspundem în acest fel solicitării transmise de colegii polonezi”, a declarat judecătorul Graţiela Milu, de la Curtea de Apel Braşov.

„Aşa este normal într-un stat de drept, ca magistraţii să stea alături unii lângă alţii şi să apere principiile statului de drept, pentru că fără un stat de drept nu am putea vorbi de democraţie. Este o problemă care se manifestă în ţările din Europa de Est, în care, graţie unor reforme făcute în zona de independenţă a magistraţilor s-a urcat foarte mult. Magistraţii încep să-şi facă treaba, să înţeleagă valorile unui stat de drept şi vedem că asta deranjează. Inclusiv în rom unde am fost ţinte constante (…) În Polonia, lucrurile sunt mai grave şi au nevoie de solidaritatea noastră pentru a înţelege că nu sunt singuri. Ieşirile noastre ale magistraţilor sunt pentru apărarea statului de drept, pentru principii, nu pentru bani sau altceva. Încercăm să atragem atenţia că activitatea noastră este în interesul cetăţeanului. Faptul că deranjăm anumite cercuri de influenţă politică demonstrează că ne facem foarte bine treaba. (…) Magistraţii polonezi au, la rândul lor dreptul de a-şi face treaba, de a fi independenţi”, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, Claudiu Sandu.