Manifestări prilejuite de Ziua Culturii Naționale

Este Ziua Culturii Naţionale sărbătorită, de ziua de naştere a celui mai mare poet al românilor, Mihai Eminescu, prin numeroase evenimente organizate în ţară, dar şi în mari capitale europene.

O sesiune festivă va avea loc în Sala Mare a Ateneului Român, cu participarea preşedintelui, Klaus Iohannis. Manifestarea este moderată de academicianul Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române.

Ioan-Aurel Pop: Să avem încredere în cultură și deopotrivă în cultură universală și în cultura națională, dar mai ales în cultura noastră în care sunt lucruri extraordinar de frumoase. Gândiți-vă dumneavoastră ce cultură există versurile „De treci codrii de arama, de departe vezi albind/ S-auzi mândra glăsuire a pădurii de argint.

Și în ce limbă se pot exprima așa de frumos așa de frumos aceste gânduri ale lui Eminescu, în ce altă limbă decât limba lui Eminescu, adică decât limba română. Să ne prețuim cultura și limba pentru că prin ele suntem ceea ce suntem.

În acelaşi cadru, Academia Română va lansa marţi aplicaţia digitală „Mihai Eminescu, întreaga operă”, prin care opera eminesciană va fi disponibilă, în regim gratuit şi într-un format compatibil cu telefoanele inteligente, în magazinele App Store şi Google Play.

* Ziua Culturii Naţionale va fi sărbătorită în acest an şi de Biblioteca Metropolitană Bucureşti, printr-o serie de evenimente ce vor avea loc în filiale.

Astfel, la Biblioteca ‘Dimitrie Cantemir’, marţi, de la ora 18,00, va fi recitalul „Din valurile vremii”, susţinut de actorii Ionuţ Kivu şi Irina Ungureanu şi grupul coral Pro Contemporania.

În aceeaşi zi, cei care vor să cunoască mai multe despre opera marelui poet Mihai Eminescu sunt aşteptaţi la Bibliotecile ‘Nicolae Labiş’, ‘Gheorghe Şincai’, ‘Bogdan Petriceicu Haşdeu’ şi ‘George Topîrceanu’ la expoziţii de carte ce conţin materiale din şi despre opera poetului naţional.

Biblioteca ‘Mihai Eminescu’ marchează 15 ianuarie printr-un club de lectură, în cadrul căruia copiii se vor putea familiariza cu cele mai frumoase poezii eminesciene.

La Biblioteca ‘Vasile Alecsandri’, poetul naţional va fi aniversat printr-un atelier dedicat celor mici, ce va îmbina literatura cu activitatea practică.

* Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, Muzeul Naţional de Istorie a României va fi deschis conform programului obişnuit, 09,00 – 17,00, accesul în expoziţiile muzeului fiind gratuit. Totodată, la MNIR va avea loc, în intervalele orare 11,00 – 13,00 şi 15,00 – 17,00, proiecţia filmului documentar „Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri”, care reprezintă ecranizarea volumului omonim editat de istoricul Bogdan Bucur, un bestseller dedicat Centenarului Marii Uniri, publicat la Editura RAO.

* Nume de excepţie ale picturii româneşti se reunesc pe 15 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, în expoziţia „Pictori români în Franţa”, al cărei vernisaj va avea loc în Sala Mare a Institutului Cultural Român (ICR) cu începere de la ora 18,00. Deschiderea expoziţiei se va face în prezenţa ambasadorului Franţei în România, Michele Ramis, a conducerii ICR şi a unora dintre artiştii expozanţi.

* Un concert de muzică clasică dedicat Zilei Culturii Naţionale va avea loc, între orele 18,00 – 19.00, în Sala Victor Ion Popa a Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. Concertul, susţinut de Corul Canticum, condus de Răzvan Rados, va aduce un omagiu muzical poetului naţional Mihai Eminescu la 169 de ani de la naşterea acestuia, dar şi creaţiilor româneşti consacrate.

* Teatrul Naţional I.L.Caragiale organizează, de la orele 13,00 şi 17,00, două tururi ghidate gratuite, pe parcursul zilei, în foaierul Sălii Mari, putând fi auzită vocea inconfundabilă a actorului Gheorghe Cozorici, dând glas poeziilor eminesciene. De asemenea, la Sala Media, între orele 11,00 – 18,00 vor fi proiecţii speciale ale recitalului eminescian „Trecut-au anii”, o înregistrare TNB din 15 ianuarie 2008, avându-i ca protagonişti pe Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ion Caramitru şi Aurelian Octav Popa.

* O slujbă de pomenire la împlinirea a 169 de ani de la naşterea lui Eminescu va fi oficiată la Cimitirul Bellu din Bucureşti. Începând cu ora 8,00, în capela Cimitirului Bellu va fi oficiată Sfânta Liturghie de un sobor de preoţi care slujesc în cimitirele din Capitală, urmată de slujba Parastasului la mormântul poetului, la ora 10,00. La finalul slujbei de pomenire, la mormântul poetului Mihai Eminescu va fi depusă o coroană de flori din partea Bisericii Ortodoxe Române. La ora 10,30, în Catedrala Patriarhală, după Sfânta Liturghie, se va săvârşi slujba Parastasului pentru cinstirea memoriei poetului.

* Ca în fiecare an, şi Uniunea Scriitorilor din România (USR) va marca ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu – Ziua Culturii Naţionale – printr-o suită de activităţi şi proiecte, majoritatea desfăşurate în ţară.