Ministrul Culturii: Muzeele și librăriile, printre primele care se vor redeschide

Primele instituții de cultură care s-ar putea redeschide după relaxarea restricțiilor legate de coronavirus în România sunt muzeele, bibliotecile și librăriile. O spune ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, care precizează însă că nu toate muzeele își vor redeschide porțile, ci numai acelea unde pot fi implementate anumite măsuri de siguranță.

Bogdan Gheorghiu declară că ”acolo unde spațiile sunt generoase și se va permite instalarea unui sistem clar de orientare a fluxului vizitatorilor, acolo sigur că în anumite condiții aprobate de Ministerul Sănătății, aici cu siguranță vor fi lucruri pe care le vom decide de comun acord cu Ministerul Sănătății, acolo se va putea relua vizitarea muzeelor, dar acolo unde spațiile nu vor permite crearea acestor circuite specifice pentru perioada pe care o traversăm acum cu toții acolo cu siguranță nu vor fi redeschise porțile, până când nu vom avea 100% siguranța că nu se pune în pericol sănătatea nimănui”.

Ce se întâmplă cu librăriile?

”Exact ca și în cazul muzeelor și bibliotecile și librăriile intră în aceeași categorie de activități cu publicul, mă refer la categoria de risc, deci vor fi printre primele instituții. Instituțiile din lumea artei, spectacolelor și aici mă refer la teatre, opere și așa mai departe vor fi printre ultimele, noi preconizăm că printre primele care-și vor deschide treptat porțile vor fi muzeele, bibliotecile și librăriile”, precizează ministrul Culturii.