Ministrul Educației Ecaterina Andronescu salvează fabricile de doctorate!

Într-o postare pe un cont de socializare, senatorul USR, Vlad Alexandrescu spune că ministrul Educației salvează din nou fabricile de doctorate.
„An de an, ținem pe banii statului zeci și zeci de școli doctorale care nu produc decât maculatură, aproape toată plagiată. An de an, PSD amână orice evaluare serioasă a acestor instituții ca să nu vedem cât de inutilă este existența lor. Suntem unici în lume: educația este la pământ, jumătate dintre adolescenți sunt analfabeți funcțional, dar avem o „producție la hectar” record la titluri de doctor.
O evaluare reală a acestor școli ar închide probabil 90% dintre ele, iar sinecuriștii apropiați puterii și-ar pierde privilegiile. Ani de zile PSD i-a protejat și i-a finanțat, iar pesediștii au primit la schimb titulatura de „dottore”.
Anul trecut părea că lucrurile se vor schimba. Fostul ministru al Educației hotărâse ca evaluarea să înceapă în sfârșit, la finalul anului 2018, după o metodologie și criterii stabilite după dezbateri cu doctoranzii și profesorii. Patronii fabricilor de doctorate au simțit pericolul și au chemat-o în ajutor pe protectoarea lor, ministra Educației.
În februarie, Ecaterina Andronescu a dat un ordin de ministru prin care a schimbat criteriile. Evaluarea se va ține, doar că o va lua de la capăt și pe niște criterii complet inutile. Criterii prin care toate școlile doctorale să iasă bine, cu punctaje mari.
A scos experții internaționali din comisiile de evaluare externă, ca să fie evaluarea făcută doar de „ai noștri”. Ne evaluăm unii pe alții și luăm toți punctaj maxim. Metodologia și criteriile noi sunt făcute cap-coadă în biroul ministrului, decise prin pix, nu prin dezbateri ca cele din 2018.
„Ministerul protecției imposturii și plagiatorilor din România”, așa ar trebui să se denumească ministerul. „Standardele Andronescu” vor române în istorie.
Oamenii de la ARACIS, instituția care se ocupă de evaluarea academică, sunt șocați și și-au exprimat opoziția față de ”Standardele Andronescu”. Vor avea, însă, și curajul să refuze aplicarea lor? Eu le cer să refuze să fie complici la relativizarea criteriilor de competență în acreditarea școlilor doctorale.
Vor accepta universitățile onorabile oferta otrăvită a doamnei Andronescu? Eu sper că nu vor închide ochii și vor refuza să fie complice.” – afirmă senatorul Vlad Alexandrescu într-o postare pe un cont de socializare.