Ministerul Educației anulează finanțarea pentru softuri anti-plagiat în universități

ligia deca
Getting your Trinity Audio player ready...

BUCUREȘTI – Ministerul Educației din România a luat o decizie controversată care pare să protejeze potențialii plagiatori din mediul academic. Conform informațiilor prezentate de Edupedu.ro, în urma unui articol publicat de G4Media.ro, s-a aflat că Ministerul a anulat un apel în valoare de 22 de milioane de euro. Acești bani, proveniți din fonduri alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ar fi trebuit să fie folosiți pentru achiziționarea de softuri destinate identificării plagiatelor în universități.

Apelul fusese lansat în decembrie 2022, iar până în aprilie 2023, ministrul Ligia Deca îl menționa ca fiind una dintre realizările mandatului său. Cu toate acestea, finanțarea a fost anulată, fără a se oferi detalii clare privind motivele acestei decizii.

Această măsură vine în contextul în care mai multe instituții-cheie din România, precum Curtea Constituțională, Ministerul Educației, universitățile, instanțele de judecată și altele, au luat decizii care au îngreunat sau chiar au blocat eforturile de a identifica și sancționa plagiatele. Aceste decizii par să favorizeze anumite personaje-cheie din cadrul Statului Român.

Apelul PNRR, denumit „Digitalizarea managementului eticii universitare”, avea ca scop finanțarea universităților pentru achiziționarea de softuri care să crească etica academică și să identifice similitudinile dintre lucrările științifice, precum și eventualele plagiate. Grupul-țintă era format din studenți români, etnici români, studenți străini, precum și personalul didactic și de cercetare din învățământul superior.

În ciuda importanței acestui proiect, orice mențiune referitoare la derularea acestui apel a dispărut de pe site-ul Ministerului Educației, în timp ce alte apeluri, lansate ulterior, și-au desemnat deja câștigătorii.