MNIR: Lucrarea ”Proclamarea Unirii (24 Ianuarie 1859)” de Aman – expusă până la jumătatea lui februarie

Lucrarea „Proclamarea Unirii (24 Ianuarie 1859)”, semnată de Theodor Aman, va fi prezentată publicului, cu ocazia aniversării a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, în Sala Lapidarium de la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).

Potrivit unui comunicat al MNIR, lucrarea, care face parte din colecţia de artă plastică a muzeului, a fost supusă unor proceduri complexe de conservare – restaurare în cursul anului trecut.

Restaurarea, care a vizat atât pânza, cât şi rama tabloului, a fost coordonată de către Sorina şi Romeo Gheorghiţă, restauratori pictură, experţi MCC. La acest proces au colaborat Violeta Pintilie, restaurator rame, Migdonia Georgescu şi Zizi Ileana Baltă, cercetători ştiinţifici, Compartimentul pentru Investigaţii cu Radiaţii Nucleare, Secţia Investigaţii Fizico-Chimice şi Biologice din cadrul MNIR„, precizează sursa citată.

Pictura va putea fi admirată până la jumătatea lunii februarie, de miercuri până duminică, în intervalul orar 9,00 – 17,00, ultimul acces făcându-se la 16,15.

Theodor Aman a realizat „Proclamarea Unirii (24 Ianuarie 1859)” în 1861. Pictura, în ulei pe pânză, îi reprezintă pe membrii Adunării Elective de la Bucureşti în timpul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Ţării Româneşti.