Număr record de candidaţi la Concursul Enescu 2018

Aproximativ 270 de tineri muzicieni din 39 de ţări au trecut de preselecţia juriului de specialitate şi vor intra în Concursul Enescu 2018, au anunţat, marţi, organizatorii.

La şase decenii de la prima ediţie a manifestării, din cei 400 de candidaţi, cel mai mare număr din istoria evenimentului, juriul de specialitate al Concursului Internaţional „George Enescu” a selectat 270 de tineri muzicieni pentru a participa la cea de-a XVI-a ediţie a competiţiei.

Potrivit organizatorilor, începând cu 1 septembrie, vor fi la Bucureşti pentru a intra în concurs 80 de tineri din 27 de ţări la secţiunea violoncel, 80 din 25 de ţări – la secţiunea vioară, 83 din 23 de ţări – la secţiunea pian. Pentru secţiunea compoziţie, cele 27 de lucrări înscrise vor fi jurizate la Bucureşti, iar câştigătorii vor fi anunţaţi pe 23 septembrie, în cadrul concertului de încheiere al concursului.

Lituanianul David Geringas este preşedintele juriului pentru secţiunea la violoncel, Pierre Amoyal din Franţa conduce juriul competiţiei dedicate violoniştilor, tinerii pianişti sunt punctaţi de specialiştii prezidaţi de francezul Philippe Entremont, iar compoziţiile selectate în concurs sunt judecate de juraţii coordonaţi de polonezul Zygmunt Krauze.

„Programul ediţiei 2018 a Concursului Enescu aduce publicului o serie de recitaluri şi concerte. Gala de deschidere are loc pe 1 septembrie, la Ateneul Român, cu un concert susţinut de câştigătorii ediţiei 2014: Ştefan Tarara – vioară, Eun-Sun Hong – violoncel şi Josu de Solaun – pian, alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijată de Gabriel Bebeşelea. Reputaţi muzicieni internaţionali, membri ai juriului, vor susţine recitaluri: violoncelistul Raphael Wallfish şi pianistul John York (5 septembrie), violonistul SalvatoreAccardo şi pianista Laura Manzini (14 septembrie) şi pianistul Peter Jablonski (22 septembrie). Acestora li se vor alătura laureaţi ai Concursului Enescu 2016: violoncelistul Zlatomir Fung (8 septembrie), violonistul Erzhan Kulibaev (16 septembrie) şi pianistul Takuma Ishii (20 septembrie)”, se mai arată în comunicatul de presă.