O fetiţă de opt ani din Austria a câştigat Concursul Internaţional de Pian ,,Mihaela Ursuleasa”

Sâmbătă, la Teatrul Odeon, a avut loc Gala Laureaţilor care a marcat încheierea primei ediţii a Concursului Internaţional de Pian ,,Mihaela Ursuleasa”, organizat de Primăria Capitalei prin Opera Comică pentru Copii (OCC), în memoria marii pianiste.

Mihaela Ursuleasa, una dintre cele mai talentate pianiste, a murit, la Viena, la vârsta de 33 de ani, pe 1 august 2012. Îm memoria marii pianiste, Primăria Capitalei prin Opera Comică de Copii a oganizat anul acesta prima ediţie a Concursului Internaţional de Pian „Mihaela Ursuleasa”.

Printre cei prezenţi, sâmbătă, la Gala de la Teatrul Odeon s-au numărat şi mama pianistei împreună cu fiica artistei, Ştefania, în vârstă de 13 ani. Câştigătoarea Marelui Premiu ,,Mihaela Ursuleasa”, în valoare de 5000 de euro, a fost desemnată tânăra pianistă austriacă Sunny Ritter, în vârstă de opt ani.

Sub îndrumarea profesorilor Vladimir Kharin şi Aya Kaukal, Sunny Ritter a câştigat premii importante în scurta sa carieră pianistică de până acum, printre care Premiul I, Premiul Publicului şi Premiul ,,Wiener Klassik” la ,,Steinway Piano Competition” din Viena, Premiul I la Concursul de Pian ,,Clavis” din St. Petersburg şi Premiul I la Concursul ,,Prima la Musica” din Viena. Mica pianistă a reuşit să impresioneze juriul, format din profesori şi prieteni ai Mihaelei Ursuleasa, prin calităţile tehnice interpretative şi sensibilitatea artistică. Printre lucrările muzicale pe care le-a interpretat Sunny Ritter s-au numărat Suite en la Gavotte et six Doubles în la minor de J.-Ph. Rameau, Sonata KV 570 a compozitorului W.A. Mozart şi Vals în mi minor, op. postum compusă de Fr. Chopin.

,,Mulţumesc participanţilor la acest concurs, celor care au ajuns la final şi mai ales câştigătorilor. A fost o misiune grea pentru cei care i-au jurizat şi îi felicităm pentru că au făcut un lucru minunat. Într-un moment dureros le-am promis mamei şi fiicei Mihaelei Ursuleasa că vom reuşi să realizăm un concurs în memoria ei. Dacă trofeul Mihaela Ursuleasa a fost câştigat de un copil mic, înseamnă că Mihaela a vrut aşa”, a declarat Felicia Filip, managerul Operei Comice pentru Copii.

La categoria I de candidaţi (7-9 ani) au mai fost premiaţi Mara Ţînţăreanu-Mircea, care a primit premiul al II-lea, şi Paul Marian Bondilă, câştigător al premiului al III-lea. Categoria a II-a (10-12 ani) a fost câştigată de Eva Garet, pe locul al doilea fiind clasat Ryan Bradshaw. Matei Lăbunţ a câştigat premiul al II-lea la categoria de vârstă 13-15 ani, iar premiul al III-lea i-a fost oferit pianistei Daria Egizia Soare. La ultima categorie de vârstă (16-18 ani), Antoniu Nagy a câştigat premiul al II-lea, iar pianista Andra Borz a primit premiul al III-lea.

Premiul special oferit de cea mai bună prietenă a Mihaelei Ursuleasa, violonista Patricia Kopatchinskaja, în valoare de 500 de euro, a fost câştigat de Cristina Tomescu, concurentă la categoria 10-12 ani. Un alt premiu special i-a fost oferit lui Valentin Zăuleţ, pianist talentat care a concurat tot la această grupă de vârstă. Juriul internaţional care i-a evaluat pe concurenţi a fost format din Heinz Medjimorec, primul profesor al Mihaelei de la Viena şi preşedinte al juriului, Pierre Doueihi, profesor la Conservatorul din Berna, pianista Ferhan Önder şi pianistul Viniciu Moroianu.