O fetiţă de opt ani din Austria a câştigat Concursul Internaţional de Pian ,,Mihaela Ursuleasa”

Sâmbătă, la Teatrul Odeon, a avut loc Gala Laureaţilor care a marcat încheierea primei ediţii a Concursului Internaţional de Pian ,,Mihaela Ursuleasa”, organizat de Primăria Capitalei prin Opera Comică pentru Copii (OCC), în memoria marii pianiste.

Mihaela Ursuleasa, una dintre cele mai talentate pianiste, a murit, la Viena, la vârsta de 33 de ani, pe 1 august 2012. Îm memoria marii pianiste, Primăria Capitalei prin Opera Comică de Copii a oganizat anul acesta prima ediţie a Concursului Internaţional de Pian „Mihaela Ursuleasa”.

Printre cei prezenţi, sâmbătă, la Gala de la Teatrul Odeon s-au numărat şi mama pianistei împreună cu fiica artistei, Ştefania, în vârstă de 13 ani. Câştigătoarea Marelui Premiu ,,Mihaela Ursuleasa”, în valoare de 5000 de euro, a fost desemnată tânăra pianistă austriacă Sunny Ritter, în vârstă de opt ani.

Sub îndrumarea profesorilor Vladimir Kharin şi Aya Kaukal, Sunny Ritter a câştigat premii importante în scurta sa carieră pianistică de până acum, printre care Premiul I, Premiul Publicului şi Premiul ,,Wiener Klassik” la ,,Steinway Piano Competition” din Viena, Premiul I la Concursul de Pian ,,Clavis” din St. Petersburg şi Premiul I la Concursul ,,Prima la Musica” din Viena. Mica pianistă a reuşit să impresioneze juriul, format din profesori şi prieteni ai Mihaelei Ursuleasa, prin calităţile tehnice interpretative şi sensibilitatea artistică. Printre lucrările muzicale pe care le-a interpretat Sunny Ritter s-au numărat Suite en la Gavotte et six Doubles în la minor de J.-Ph. Rameau, Sonata KV 570 a compozitorului W.A. Mozart şi Vals în mi minor, op. postum compusă de Fr. Chopin.

,,Mulţumesc participanţilor la acest concurs, celor care au ajuns la final şi mai ales câştigătorilor. A fost o misiune grea pentru cei care i-au jurizat şi îi felicităm pentru că au făcut un lucru minunat. Într-un moment dureros le-am promis mamei şi fiicei Mihaelei Ursuleasa că vom reuşi să realizăm un concurs în memoria ei. Dacă trofeul Mihaela Ursuleasa a fost câştigat de un copil mic, înseamnă că Mihaela a vrut aşa”, a declarat Felicia Filip, managerul Operei Comice pentru Copii.

La categoria I de candidaţi (7-9 ani) au mai fost premiaţi Mara Ţînţăreanu-Mircea, care a primit premiul al II-lea, şi Paul Marian Bondilă, câştigător al premiului al III-lea. Categoria a II-a (10-12 ani) a fost câştigată de Eva Garet, pe locul al doilea fiind clasat Ryan Bradshaw. Matei Lăbunţ a câştigat premiul al II-lea la categoria de vârstă 13-15 ani, iar premiul al III-lea i-a fost oferit pianistei Daria Egizia Soare. La ultima categorie de vârstă (16-18 ani), Antoniu Nagy a câştigat premiul al II-lea, iar pianista Andra Borz a primit premiul al III-lea.

Premiul special oferit de cea mai bună prietenă a Mihaelei Ursuleasa, violonista Patricia Kopatchinskaja, în valoare de 500 de euro, a fost câştigat de Cristina Tomescu, concurentă la categoria 10-12 ani. Un alt premiu special i-a fost oferit lui Valentin Zăuleţ, pianist talentat care a concurat tot la această grupă de vârstă. Juriul internaţional care i-a evaluat pe concurenţi a fost format din Heinz Medjimorec, primul profesor al Mihaelei de la Viena şi preşedinte al juriului, Pierre Doueihi, profesor la Conservatorul din Berna, pianista Ferhan Önder şi pianistul Viniciu Moroianu.

 

 

 

 

Anunțuri publicitare